EU / NATO

Okolić primio u nastupnu posjetu novog komandanta EUFOR-a

20.01.2021. 13:40 / Izvor: BHRT
Okolić primio u nastupnu posjetu novog komandanta EUFOR-a

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić razgovarao je sa novoimenovanim komandantom EUFOR-a u BiH general-majorom Aleksanderom Placerom o saradnji.

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić razgovarao je sa novoimenovanim komandantom EUFOR-a u BiH general-majorom Aleksanderom Placerom o saradnji, budućim zajedničkim vježbama, kao i izazovima koji nose epidemija virusa korona i migrantska kriza.

Mirko Okolić je primio u nastupnu posjetu novoimenovanog komandanta EUFOR-a u BiH general-majora Alexandera Platzera, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zamjenik ministra je general-majoru Platzeru poželio dobrodošlicu u BiH te izrazio očekivanje da će biti nastavljena dobra saradnje Komande EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

Okolić je naglasio izuzetno dobru saradnju sa prethodnim komandantom, uz želju da suradnja bude još više unaprijeđena. Posebno je naglašen značaj predstojeće zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

Novi komandant je upoznat sa svim izazovima sa kojima se Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH susreću (pandemija COVID-19, migrantska kriza).

General-major Platzer je iskazao interesovanje za oblasti u kojima Komanda EUFOR-a može pružiti pomoć Oružanim snagama BiH. Podsjetio je da je prošle godine, uprkos pandemiji COVID-19, urađeno 80 posto predviđenih vježbi sa Oružanim snagama BiH.

On vjeruje da će buduće vježbe biti dobra prilika za razmjenu iskustava za obje strane. Osim toga, novoimenovani komadant EUFOR-a je pohvalio angažman Oružanih snaga BiH u ovom izazovnom vremenu u kojem su se pokazale kao faktor koji je uvijek spreman pomoći civilnim strukturama Bosne i Hercegovine.

General-major Platzer je poželio brzo ozdravljenje ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću te je naglašena zajednička opredijeljenost za nastavak školovanja kadeta Oružanih snaga BiH u Austriji i ostalim zemljama partnerima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU