EU / NATO

Najvažniji koraci BiH u okviru partnerstva sa NATO od 2006. godine

22.02.2021. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Najvažniji koraci BiH u okviru partnerstva sa NATO od 2006. godine

Bosna i Hercegovina je prihvatila poziv u NATO program Partnerstvo za mir (PfP) i potvrdila svoju predanost načelima i ciljevima naznačenim u Okvirnom dokumentu PfP.

Partnerstvo za mir predstavlja prvu stepenicu ka članstvu u NATO-u, a Bosna i Hercegovina je od decembra 2006. godine u ovom NATO programu.

Programu Partnerstvo za mir Bosna i Hercegovina je pristupila 14. decembra 2006. godine nakon potpisivanja Okvirnog dokumenta Partnerstva za mir. Trenutno je u ovaj program pored BiH uključeno još 20 zemalja svijeta.

Prihvatanjem poziva u NATO program Partnerstvo za mir  (PfP) Bosna i Hercegovina je potvrdila svoju predanost načelima i ciljevima naznačenim u Okvirnom dokumentu PfP-a i Osnovnom dokumentu Euroatlanskog partnerskog vijeća (EAPC).

"Kritičari NATO integracijskog procesa BiH ovaj proces vide kao povećanje troškova i opterećenosti bh. privrede. To je donekle tačno, ali su koristi višestruke. Naime, ulaskom u ovaj klub, BiH se obavezala da će njene oružane snage (OS ) biti interoperabilne sa snagama NATO-a kako bi se nesmetano mogle provoditi zajedničke aktivnosti, uspostaviti isti standardi sa NATO-om, učestvovati u mirovnim operacijama i sl. Troškove ovog prilagođavanja za sada ne može niko predvidjeti, ali se može očekivati je da će oni biti relativno visoki. Međutim, ovaj proces vodi ka boljoj opremljenosti i racionalnijoj dimenzioniranosti, te boljoj obučenosti i upotrebljivosti OS BiH", smatraju iz Atlanske inicijative.

S druge strane, BiH je u proteklom periodu učinila dosta u procesu reforme odbrane, čiju je realizaciju NATO u velikoj mjeri pomogao. Tokom tog procesa, BiH je već preuzela određene NATO standarde. To je dovelo do racionalizacije troškova prijašnjih preglomaznih vojnih snaga koje su gutale velike količine novca. Trošenje sredstava poreznih obveznika često nije bilo dobro planirano i transparentno. Troškovi održavanja tehnike i objekata, troškovi ljudstva i plaća prijašnjeg glomaznog vojnog aparata bili su ogromni.

"Prilagođavanjem NATO standardima i ulaskom pod njegov "sigurnosni kišobran", BiH će postati dio ovog kolektivnog odbrambeno-sigurnosnog mehanizma", ističe se u analizi.

Uštede se mogu ogledati i u racionalizaciji upravljanja vojnom imovinom. Vojska upravlja ogromnom imovinom u BiH. Za njeno održavanje izdavajaju se velika sredstva, što opterećuje ostale segmente društva. Prenošenje ovih objekata na civilne vlasti i njihova upotreba u civilne svrhe, kao u Republici Hrvatskoj, imat će pozitivne učinke na društvo u cjelini. U isto vrijeme, sa budžeta Ministarstva odbrane BiH skida se veliki teret održavanja i osiguranja tih objekata, što dovodi do povećanja sredstava za druge namjene (poboljšanje obučenosti vojske, opremljenosti vojnika i sl).

Ulaskom u PfP, BiH se obavezala da će nastaviti reformske procese u svim segmentima društva. Ova obaveza i provođenje reformi, kroz NATO programe IPAP, PARP, ID i sl., dovodi do povećane efikasnosti cijelog društva, što neminovno vodi ka poboljšanju životnog standarda u BiH.

U nastavku se podsjetite šta je naša zemlja uradila od 2006. godine na ovom putu.

Najvažniji koraci BiH u okviru partnerstva sa NATO od 2006. godine
 

2006. U novembru - Na Samitu NATO u Rigi BiH pozvana, a u decembru 2006. i formalno pristupila NATO programu Partnerstvo za mir (PfP)

2007. U maju - BiH se pridružuje Procesu planiranja i revizije PfP (Planning and Review Process - PARP)

2008. U aprilu - na Samitu NATO u Bukureštu, BiH je pozvana da započne Intenzivirani dijalog (Intensified Dialogue – ID). 
U maju - BiH ratificira Sporazum o statusu snaga (Status of Forces Agreement - SOFA).
U septembru - BiH usvaja svoj prvi Individualni partnerski akcioni plan (Individual Partnership Action Plan - IPAP) za period 2008.-2010

2009. BiH raspoređuje pripadnike u Snage međunarodne sigurnosne pomoći pod vodstvom NATO (International Security Assistance Force - ISAF) u Afganistanu.
U oktobru - BiH podnosi zahtjev za Akcioni plan za članstvo (Membership Action Plan - MAP)

2010.  U aprilu – na sastanku u Tallinu, Estonia, Sjevernoatlantsko vijeće (North Atlantic Council - NAC) na nivou ministara vanjskih poslova je odlučilo da prihvati prvi Godišnji nacionalni program BIH (Annual National Programme ANP) onda kada BiH ispuni uslov knjiženja nepokretne perspektivne vojne imovine kao državne imovine koju bi koristilo Ministarstvo odbrane BiH

2011. U februaru - BiH usvojila svoj drugi IPAP za period 2011-2013

2012. U maju – u završnoj Deklaraciji Samita NATO u Čikagu saveznici su pozdravili politički dogovor postignut 9. marta 2012. o knjiženju nepokretne vojne imovine te izrazili zahvalnost BiH na učešću u NATO mirovnim operacijama

2013. U februaru - BiH posjetio generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen. Sastanci su održani sa PBiH, kolegijem PSBiH, predsjedavajućim VM BiH, MVP, ministrom odbrane, liderima šest stranaka parlamentarne većine i predstavnicima međunarodne zajednice

2014. U martu - u Briselu održan sastanak NAC+BiH. 
U martu – VM BiH usvojilo treći dvogodišnji IPAP za period 2014-2016.
U maju – BiH posjetio generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen. Sastanci su održani sa PBiH, kolegijem PSBiH, predsjedavajućim VM BiH, liderima političkih stranaka i predstavncima međunarodne zajednice

2015. U novembru - Predsjedništvo BiH je Zaključkom od 19.11.2015. potvrdilo spremnost ispunjenja uslova za aktiviranje MAP. 
U decembru - U izjavi o politici NATO "Otvorenih vrata", nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO članica, pozdravljen je napredak koji je napravila BiH uz poziv za nastavak neophodnih reformi

2016. U julu - u Završnoj deklaraciji sa Samita NATO  u Varšavi, u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, upućen je poziv za inteziviranje aktivnosti na ispunjenju Talinskog uslova kao i na usvajanju Pregleda odbrane. Iskazana je zahvalnost Bosni i Hercegovini za doprinos NATO vođenim operacijama kao i opredijeljenost za regionalni dijalog, saradnju i sigurnost.
U novembru – Predsjedništvo BiH je na 31. redovnoj sjednici, održanoj 24. novembra usvojilo dokument „Pregled odbrane“, te „Plan razvoja i modernizacije OS BiH 2017-2027.“, koji je sastavni dio „Pregleda odbrane“  i vezan je za buduća finansijska ulaganja u odbrambeni sektor. Cilj Pregleda odbrane je definiranje osnova vizije i dugoročnog razvoja Oružanih snaga BiH te planiranje daljnjih aktivnosti u sektoru odbrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih i obučenih oružanih snaga koje će biti u stanju da odgovore različitim zahtjevima i potrebama

2017. U februaru – Predsjedništvo BiH usvojilo i Plan implementacije Pregleda odbrane kao i Akcioni plan implementacije plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u periodu 2017.-2027. godina.
U februaru - BiH posjetio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. 
U junu – predsjedavajući Predsjedništva BiH predvodio je delegaciju BiH na sastanku NAC+BiH na nivou stalnih predstavnika članica NATO.

2018. 05.12.2018.godine- NATO odobrio BIH podnošenje prvog Godišnji nacionalnog programa (ANP).
15. 03.2018. godine -  održan sastanak NAC + BiH

2019.  19.11.2019. godine - Predsjedništvo BiH je 19.11.2019.godine usvojilo Program reformi BiH 2019-2020.
23.12.2019. godine – Program reformi zvanično dostavljen u NATO HQ u Briselu

2020.   16.01.2020. godine - Politički komitet NATO-a svojim zaključcima prihvatio predloženi Program reformi BiH 2019-2020.

10.03.2020. godine - posjeta NATO sjedištu u Briselu i sastanak sa Komitetom zamjenika stalnih predstavnika NATO (NATO DPRC) te sastanak sa generalnim tajnikom NATO-a, g. Stoltenbergom (MVP BIH + MOBIH); Predsjedavanje Bosne i Hercegovine Američko-jadranskom poveljom (A5) u 2020. godini.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU