EU / NATO

NATO u BiH ima novog zapovjednika, ona je brigadna generalica Pamela McGah

08.12.2021. 08:52 / Izvor: Akta.ba
NATO primopredaja

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana svečana primopredaja komandne dužnosti.

Jučer je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana svečana primopredaja komandne dužnosti između brigadnog generala Erica Folkestada (KoV SAD-a) i brigadne generalice Pamele McGaha (KoV SAD-a), koju je predvodio komandant Komande združenih snaga u Napulju, admiral Robert P. Burke. 

Admiral Robert P. Burke poželio je dobrodošlicu brigadnoj generalici Pameli McGaha u NATO Štab Sarajevo, zahvalivši se brigadnom generalu Folkestadu na izuzetnom doprinosu misiji: 

"Stalno smo se oslanjali na predviđanja i organizacijsku agilnost generala Folkestada u podršci međunarodnim nastojanjima ovdje u Sarajevu: bilo kroz  pružanje pomoći Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da suzbiju prijetnje izazvane koronavirusom kroz otvaranje četiri nove vojne ambulante; ili u radu s mojim saradnicima i Ministarstvom odbrane da se završi detaljna procjena Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH; ili u podršci prvoj velikoj vježbi posljednjih godina između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i KoVa SAD-a za Evropu, nazvane Brzi odgovor. Već 17 godina ovaj Štab pomaže ljudima Bosne i Hercegovine da grade bolju budućnost, a NATO stoji kao postojani partner s ovom ponosnom zemljom dok se posao ne okonča".

NATO primopredaja

FC Naples Commander Admiral Robert P. Burke. Photo: NATO Headquarters Sarajevo

Brigadni general Folkestad preuzeo je komandu nad Štabom prije godinu dana i u okviru NATO Partnerstva za mir predvodio važne inicijative u podršci lokalnim institucijama, uključujući i podršku reformskim aktivnostima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga. 

Govoreći o odlasku iz NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Folkestad je rekao: 

"Proputovao sam ovu zemlju uzduž i poprijeko i svugdje su mi ljudi govorili da samo žele vidjeti poboljšanja kako bi mogli ovdje živjeti i starati se za budućnost svojih porodica. Čestitam Ministarstvu odbrane i Zajedničkom štabu na hrabrom vođstvu kako bi mladim ljudima u Oružanim snagama pružili priliku za bolju budućnost i stvorili za njih više mogućnosti da ostanu u Bosni i Hercegovini".

nato primpredaja

JFC Naples Commander Admiral Robert P. Burke i brigadni general Eric Folkestad. Photo: NATO Headquarters Sarajevo.

Brigadna generalica McGaha dolazi s dužnosti komandantice 143. Komande logistike, Orlando, Florida, što je najveće logistička komande za trupe KOV-a SAD-a za misije u inostranstvu koja broji više od 8,135 vojnika, 100 civila i 90 jedinica u 10 saveznih država.

Preuzimajući komandnu dužnost, brigadna generalica McGaha je rekla:

"Čast mi je stajati ovdje danas i velika privilegija da sam dobila priliku da budem na čelu NATO Štaba Sarajevo. Kao što neki od vas već znaju, ovo mi nije prvi put da sam u regionu. Ovdje sam bila stacionirana 1996-97. i odigrala svoju malu ulogu u podršci postavljanju temelja za mir i sigurnost. Radujem se novim kontaktima ne samo s Oružanim snagama, nego i širom populacijom u BiH. Jer u konačnici građani su ti koje mi ovdje podržavamo".

nato primopredaja

JFC Naples Commander Admiral Robert P. Burke i brigadna generalica Pamela Mcgaha. Photo: NATO Headquarters Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU