EU / NATO

Opredijeljenost BiH da se približi EU i NATO integracijama

22.02.2021. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Opredijeljenost BiH da se približi EU i NATO integracijama

Tokom razgovora je naglašena i zapažena uloga Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sa saradnicima, primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ita, kojeg je informirao o aktivnostima koje se realiziraju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ministar je zahvalio vladi i narodu Japana na pomoći koju su pružili Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će se saradnja dvije zemlje nastaviti i postati još intenzivnija u narednom periodu.

Ambasador Ito je ovom prilikom upoznat o aktuelnim izazovima s kojima se susreće Ministarstvo, a posebno je naglašen izazov borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 i sigurnosni izazov koji je vezan za migrantsku krizu, a što direktno nije vezano za Ministarstvo odbrane BiH.

Zbog složenosti pitanja migrantske krize resursi OSBiH se povremeno angažiraju, prvenstveno kada je u pitanju osiguranje uslova za smještaj migranata i osiguranje određenih infrastrukturnih elemenata.

Ministar Podžić se osvrnuo i na poteškoće vezane za nedostajuća sredstva u budžetu za odbranu BiH, te naglasio da MO i OSBiH i pored svih navedenih izazova, uspijevaju realizirati sve pred njih postavljene zadatke - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Tokom razgovora je naglašena i zapažena uloga Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, kao i napori MO i OSBiH u rješavanju viškova naoružanja i municije, koji već dugo vremena opterećuju institucije odbrane BiH.

Na sastanku je istaknuta opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se putem reformi dodatno približi EU i NATO integracijama, a ambasador Ito je upoznat i s činjenicom da su MO i OS BiH realizirale više od 70 posto obaveza iz dokumenta „Program reformi“ koje su se odnosile na ovo ministarstvo.

Ambasador Ito je iskazao opredijeljenost za nastavak bilateralne saradnje. Izrazio je želju da Bosna i Hercegovina čim prije ostvari svoje strateške ciljeve koji se ogledaju u punoj integraciji u Evropsku uniju i NATO.

U pratnji ambasadora Ita, bio je i prvi sekretar ambasade Japana u BiH Saito Atsushi - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU