EU / NATO

Vojni dio Misije BiH na sastanku Vojnog odbora NATO-a u Bruxellesu

29.01.2021. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Vojni dio Misije BiH na sastanku Vojnog odbora NATO-a u Bruxellesu

Predstavnici Vojnog dijela Misije BiH pri Sjevernoatlantskom savezu (NATO) u Bruxellesu sudjelovali su na sastanku Vojnog odbora NATO-a.

Predstavnici Vojnog dijela Misije BiH pri Sjevernoatlantskom savezu (NATO) u Bruxellesu sudjelovali su na sastanku Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika stožera NATO zemalja-članica i partnerskih zemalja, u formatu misije u Afganistanu, saopćilo je Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

Šef vojnog dijela Misije BiH, brigadir Jasmin Čajić, sudjelovao je uime načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, uz zamjenika brigadira Darija Pajića i pukovnika Dobrislava Biloša.

U uvodnom dijelu izlaganja, predsjedatelj Vojnog odbora (MC), zrakoplovni maršal Stuart William Peach zahvalio je partnerskim zemljama na posvećenosti i doprinosu njihovih oružanih snaga u izvršenju misije "Odlučna potpora" u Afganistanu, među kojima su i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Maršal Peach je naglasio da snage NATO-a moraju biti u mogućnosti surađivati unatoč razlikama u doktrini, jeziku i strukturama, jer je to izuzetno važno za sigurnosno okruženje u kojem djeluje. Istaknuo je da je samo zajedničkim radom moguće nositi se sa svim suvremenim izazovima. Tijekom sastanka razgovarano je i o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu te o provedbi zadaća u aktualnim okolnostima.

Načelnici stožera su razmijenili mišljenja i stavove o budućim aktivnostima te potvrdili potpunu opredijeljenost za nastavak provedbe misije. Iskazana je odlučnost da se nastavi sa svim procjenama i odlukama na temelju uvjeta na terenu, što će se činiti zajedno, na koordiniran i smišljen način.  

Vojni odbor NATO-a je najviše vojno tijelo u NATO-u i primarni je izvor vojnih savjeta u procesu političkog odlučivanja i vojne strukture NATO-a. Odgovoran je za provođenje političkih odluka i smjernica te za preporuku mjera koje se smatraju potrebnim za odbranu područja NATO-a i provedbu odluka u svezi s vojnim operacijama. Vojni odbor na čelu s predsjedateljem se često sastaje na razini stalnih predstavnika, a tri puta godišnje na razini načelnika glavnih stožera oružanih snaga.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU