Potpisan Memorandum između organizacije SOS Dječija sela BiH i GIZ-a

01.07.2016. 14:59 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Memorandum između organizacije SOS Dječija sela BiH i GIZ-a

Identificirajući zajednički cilj, predstavnici organizacije SOS Dječija sela BiH i GIZ-projekta "Podrška obrazovanju odraslih" potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim su definisali okvir saradnje u narednom periodu.

Identificirajući zajednički cilj, predstavnici organizacije SOS Dječija sela BiH i GIZ-projekta "Podrška obrazovanju odraslih" potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim su definisali okvir saradnje u narednom periodu. U narednih 6 mjeseci četiri saradnika organizacije SOS Dječjija sela BiH pohađaće obuku za savjetnike i biti osposobljeni da početkom 2017. godine ponude individualna i grupna savjetovanja sa Pasošem kompetencija za mlade.

U okviru projekta "Podrška obrazovanju odraslih", kojeg od 2011. godine u BiH u ime njemačke vlade implementira GIZ, razvija se instrument pod imenom Pasoš kompetencija za mlade, namijenjen populaciji od 13 do 18 godina. Ovaj instrument pruža mogućnost mladima da uz pomoć kvalificiranog savjetnika naprave sistematsku analizu vlastitih snaga, sposobnosti, interesovanja, da se kroz vježbe iz Pasoša kompetencija upoznaju sa zanimanjima iz svog okruženja, uporede svoje talente i interesovanja sa vještinama i znanjima potrebnim za obavljanje njihovog "zanimanja iz snova", te predstavlja prvi korak prilikom promišljanja i donošenja odluke o budućem profesionalnom i životnom putu.

Pored toga, Pasoš kompetencija za mlade, kod populacije kojoj je namijenjen, jača sposobnost samorefleksije, otkriva im činjenicu da se učenje događa svuda oko nas i u svako vrijeme, te time jača njihovu svijest o važnosti cjeloživotnog učenja.

SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina prepoznali su u mogućnosti primjene Pasoša kompetencija za mlade kao doprinos cilju kojem su posvećeni. Naime, postizanje promjena koje će poboljšati živote i uslove života sve djece, njihovih porodica i zajednice počinje upravo promjenama koje se postižu na individualnom planu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi