Kampanja o važnosti odrastanja djece bez roditeljske brige

26.09.2016. 12:11 / Izvor: Akta.ba
Kampanja o važnosti odrastanja djece bez roditeljske brige

Kampanja o važnosti odrastanja djece bez roditeljske brige kroz sistem hraniteljstva #zakonohraniteljstvu

Organizacije SOS Dječija sela BiH, Hope and Homes for Children, Save the Children, te World Vision potpisnice su Memoranduma o saradnji koji se odnosi na realizaciju aktivnosti sa ciljem zaštite prava djece u Bosni i Hercegovini.

Prepoznajući potrebu zakonskog regulisanja koncepta hraniteljstva, njegovu primjenu na području cijele Bosne i Hercegovine, te jačanje hraniteljske mreže u toku je kampanja pod nazivom "Ljubav čini porodicu".

Već dugi niz godina Evropska komisija kroz Izvještaj o napretku BiH naglašava potrebu razvoja hraniteljstva kao povoljnog oblika zbrinjavanja djece, a od 2005. godine, gotovo istovjetna zapažanja je iznio i Komitet za prava djeteta Ujedinjenih nacija. Kako bi se ovo i postiglo, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je napravilo nacrt Zakona o hraniteljstvu koji je trenutno u postupku usvajanja. Također, cilj donošenja ovog propisa je i prelazak sa institucionalnog načina zbrinjavanja djece na zbrinjavanje kroz hraniteljske porodice, unaprijeđenje kapaciteta centara za socijalni rad u oblasti hraniteljstva, te uspostava mehanizma koordinacije, praćenja i procjene aktivnosti u oblasti hraniteljstva.

Prema dostupnim podacima, u Federaciji BiH, u 2014. godini bilo je 1.395 djece bez roditeljskog staranja. Većina djece bila je zbrinuta kroz neki vid institucije, a tek 428 njih imali je priliku odrastati u hraniteljskim porodicama, mahom srodničkim, te je svega 75 djece bilo smješteno u nesrodničke hraniteljske porodice.

Odrastanje u sretnom, poticajnom, porodičnom okruženju je važno, te je jedno od osnovnih prava svakog djeteta. Upravo je hraniteljstvo jedno od načina da se djeci osigura siguran dom u kojem će imati mogućnosti za pravilan rast i razvoj, odgoj, obrazovanje i osposobljavanje za samostalan život u budućnosti – sve ono što djeca dobivaju u svojim biološkim porodicama. Hraniteljstvo je privremeno, ali se može desiti da dijete u hraniteljskoj porodici boravi duži vremenski period, pa i do sticanja punoljetstva, a hraniteljska porodica, može biti i porodica srodnika.

Zakon o hraniteljstvu donosi niz pozitivnih novina, između ostalog, od jasno definiranih prava i obaveza hraniteljskih porodica, centara za socijalni rad i same djece, utvrđivanja kriterija za prijavljivanje hranitelja, te njihove obavezne edukacije, kao i obavezu individualnog pristupa svakom djetetu, u ovisnosti o njegovim/njenim pojedinačnim potrebama. Najbolji interes djeteta uvijek je bio i biće u prvom planu kada je u pitanju rad svih organizacija udruženih u zajedničkom cilju – a to je pružanje mogućnosti svakom djetetu da odrasta u toplom porodičnom okruženju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi