Uručene donacije udruženjima u okviru projekta 'Odvažne i hrabre, to ste vi!'
OTVORI GALERIJU

Filantropi

Uručene donacije udruženjima u okviru projekta "Odvažne i hrabre, to ste vi!"

U periodu od 14. februara do 7. marta kompanija Bingo u saradnji s partnerima Persil, Bambi, Alma Ras i Milka, pokrenula je projekat podrške ženama

16.03.2018. 16:07 / Izvor: Akta.ba

U periodu od 14. februara do 7. marta kompanija Bingo u saradnji s partnerima Persil, Bambi, Alma Ras i Milka, pokrenula je projekat podrške ženama koji za cilj ima poboljšanje  ekonomskog položaja i životnog standarda , kroz rad i djelovanje udruženja koja okupljaju žene.

Projekat je koncipiran tako da su se sredstva prikupljala kroz prodaju posebno označenih artikala u Bingo trgovinama,  a donacije u visini od 5.000, 4.000 i 3.000KM su  donirane bez obzira na ostvarenu prodaju.

Tročlani žiri je imao veliki izazov odabrati svega tri projekta, od pristiglih 138. Udruženja za čije projekte su odobrena sredstva su: "Probudi se" iz Istočnog Sarajeva, "Impuls" iz Bijeljine i "Udruženje žena Orašja".

"U ime udruženja "Žene Orašja" zahvaljujem kompaniji Bingo na ovoj donaciji koja nam je zaista dobro došla. Ovo je  i nama dokaz da ispravno radimo i da je Bingo naš projekat "Zdravstveni pregled žena" prepoznao kao značajan jer su odlučili pomoći onima kojima je pomoć potrebna, naročito nama ženama, majkama, sestrama", istakla je Medina Omerović, predstavnica udruženja iz Orašja, koje je dobilo sredstva u iznosu od 3.000KM.

Tanja Milinković, direktorica  Udruženja "Impuls" iz Bijeljine, koje je dobilo donaciju u iznosu od 4.000KM istakla  je važnost podrške ženama sa invaliditetom: "Realizacijom ovog projekta pruža se mogućnost ženama sa invaliditetom da dalje rade i prenose znanje na druge zainteresovane žene sa invaliditetom i mlade, pruža se mogućnost da jedan dio sredstava od prodatih radova bude dodijeljen onima koje su bile uključene u njihovu izradu, a drugi dio bude uložen u dalju nabavku repromaterijala. Samim tim udruženje stiče izvor samofinansiranja i održivosti jer se pruža mogućnost za dalji rad, napredak i zapošljavanje pojedinaca u ovoj vrsti djelatnosti".

"Projekat za koji smo dobili podršku  je usmjeren na jedan od naših glavnih ciljeva: borbu protiv siromaštva vrijednim rukama naših žena. To je divan poklon za 8. mart. U njemu će učestvovati 20 članica. Uz pomoć sredstava dobijenih od Binga i partnera naše članice će svojim radom proizvesti više povrća, prerađevina i rukotvorina čijom prodajom će  poboljšati svoje kućne budžete. Kruna projekta će biti organizacija manifestacije “Dani tikve” na kojoj će učestvovati 12 udruženja iz cijele BiH. Cilj manifestacije je promocija poljoprivrede i preduzetništva, posebno ženskog, kao i upotrebe tikve u ljudskoj ishrani kao jedne od najzdravijih kultura. Također se nadamo se da će Bingo otkupiti cijelu našu prizvodnju. Želimo da zahvalimo Bingu, njegovim partnerima i kupcima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta", rekla je Roksanda Mičić, predsjednica udruženja “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva, koje je za svoj projekat dobilo 5.000KM.

U proteklim godinama poslovanja, Bingo i Henkel su već imali desetak društveno odgovornih projekata i planiraju sa tim nastaviti dalje.

"Naša je želja ovakvim idejama ostvariti dugoročnu saradnju s našim partnerima, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti društveno odgovornih projekata", poručili su iz kompanije Henkel.

"Zadovoljstvo nam je da smo bili dio jedne uspješne priče", riječi su Mervane Muhović, PR kompanije Alma Ras, koja je također podržala projekat.

"Sama činjenica da se prijavilo 138 udruženja žena iz Bosne i Hercegovine, govori o lošem položaju žene u društvu. Većina projekata je vezana za edukaciju žena u različitim oblastima, te proizvodnju u cilju saoodrživosti udruženja. Bilo je teško odabrati samo tri. Udruženja čije smo projekte odabrali imaju našu punu podršku, od finansijske pa do plasmana proizvoda. Jedan od projekata nema finalni proizvod čijim bi plasmanom na tržište osigurali sebi samoodrživost, ali se tiče zdravlja žena, što nam je jednako važno", istakla je Tatjana Paunoski, PR kompanije Bingo.

Već tri godine zaredom, povodom Međunarodnog dana žena, kompanija Bingo sprovodi razne projekte u cilju podrške ženama. Značajna sredstva kompanija je ranije donirala sigurnim kućama, a ove godine su se odlučili za drugačiji način odabira udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi