Biciklistička tura kroz šest zemalja za djecu iz SOS Dječijih sela

18.04.2014. 13:58 / Izvor: eKapija.ba
Biciklistička tura kroz šest zemalja za djecu iz SOS Dječijih sela

Želeći skrenuti pažnju na rad SOS Dječijih sela – organizacije pod čijim okriljem su odrastali, Ljupčo Krstev iz Makedonije i Daniel Milenov iz Bugarske, odlučili su se za jedinstven izazov – biciklističku turu od 1.700 kilometara kroz šest zemalja Balkana.

Želeći skrenuti pažnju na rad SOS Dječijih sela – organizacije pod čijim okriljem su odrastali, Ljupčo Krstev iz Makedonije i Daniel Milenov iz Bugarske, odlučili su se za jedinstven izazov – biciklističku turu od 1.700 kilometara kroz šest zemalja Balkana.

Na put su krenuli 01. aprila iz SOS Dječijeg sela u Bugarskoj, da bi nakon Makedonije, Kosova i Srbije stigli u BiH, gdje će boraviti u Dječijim selima u Sarajevu i Gračanici. Svoje putovanje nastavit će ka SOS Dječijem selu u Hrvatskoj, a prema planu, Ljupčo i Daniel turu završavaju 20-og aprila dolaskom na start - u SOS Dječije selo Dren u Bugarskoj.

Ova dva mladića su se upoznala još 2005. godine, a zajednička interesovanja i sklonosti vremenom su ih učinila bliskim prijateljima.

"Ideja je došla spontano, ali već dugo se obojica želimo nekako javno zahvaliti za sve što smo dobili odrastajući u SOS Dječijim selima. Želimo da javnost sazna šta SOS Dječija sela rade i koliko nama to znači. Vozimo za svu djecu koja su pronašla svoj brižan dom i mamu u SOS Dječijim selima" kažu Ljupčo i Daniel.

"Primarni cilj SOS Dječiji sela jeste pružiti porodično okruženje, ljubav, toplinu i brigu djeci, koja su iz različitih razloga, ostala bez roditeljskog staranja. Sa svakim savjetom koji im date, kada zajednički prevladate izazove  sa kojima se susrećete, sa svakom dobrom ocjenom u školi....znate da ste jedan korak bliže ka njihovom uspješnom samostalnom životu. Način na koji su se Daniel i Ljupčo odlučili zahvaliti je zaista poseban i ova dva mladića su sjajan uzor za djecu i mlade – i primjer koliko je važno ulaganje u odgojno-obrazovni proces, koji će kao rezultat imati uspješne i čestite mlade ljude koji daju doprinos društvu u kojem žive. Iznimno smo ponosni na Ljupču i Daniela, kao što smo ponosni na svako dijete koje prevaziđe prepreke i izazove, na mlade ljude koji danas rade, studiraju, zasnivaju vlastite porodice i odgajaju svoju djecu" istakla je Elzaheta Jamaković, voditeljica stručnog tima za razvoj djece u SOS Dječijem selu Sarajevo.

O Danielu

"Ono što sam danas je zahvaljujući mojoj SOS mami Sevdi," priča 23-godišnji Daniel koji već pet godina živi u Sofiji i gradi karijeru u prodaji. "Sevdu smartam svojom pravom mamom. Njena ljubav, briga, podrška, te vrijednosti koje mi je usadila, čine me snažnim i samouvjerenim čovjekom."

Daniel je kod mame Sevde u SOS Dječije selo u Trjavni, Bugarska, došao sa 3 godina. "Moje dijetinjstvo je bilo prekrasno, savršeno. Bio sam prilično nemiran, obožavao sam igrati se vani, a znao sam i praviti belaj."

Daniel je iskusni biciklista. Iza sebe ima biciklističke pohode od Sofije do SOS Dječijeg sela Skoplje, od Sofije do Pirota, a redovito vozi duge staze. Intenzivno je trenirao za ovu izazovnu turu za koju kaže da mu "znači sve! Želim da svi saznaju šta SOS Dječija sela omogućavaju djeci bez roditeljskog staranja!"

O Ljupču

Ljupčo je došao u SOS Dječije selo Skoplje na osam godina. "Rođendan sam proslavio u selu. Dolazak u selo mi je bio najljepši rođendanski dar," kaže Ljupčo koji je tokom ture, 3-eg aprila, napunio 20 godina.

"U SOS Dječijem selu dobio sam novu porodicu, braću i sestre, ljubav i toplinu. Prije toga živio sam u domu, ali tek u SOS Dječijem selu sam naučio biti dijete. Danas dobro znam dječija prava. Mogu reći da su za mene postala realnost tek kada sam došao u selo."

Ljupčo danas radi i studira. Aktivno se bavi muzikom i nada se da će mu pjevanje jednog dana biti profesija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi