Caritas nastavlja pomagati ugroženim područjima u BiH

25.05.2014. 09:33 / Izvor: eKapija.ba
Caritas nastavlja pomagati ugroženim područjima u BiH

Nadljudski napori, nebrojeni radni sati mnogobrojnih volontera i djelatnika Caritasa u cijeloj državi rezultirali su s 68 dostava na 17 lokacija u 5 dana, a što je još važnije počeli su rezultirati i ponekim osmijehom.

Caritas Biskupske konferencije u suradnji s biskupijskim i župnim Caritasima organizirao je u proteklim danima razne akcije kako bi pomogli ugroženim područjima u našoj zemlji. Neumorni tim volontera, djelatnici Caritasa Biskupske konferencije BiH, partnerske organizacije koje su prepoznale važnost ovih akcija, pokazali su solidarnost s ugroženima i od prvoga dana poplava koordiniraju distribuciju potrebnih stvari za područja kojima je pomoć itekako potrebna.

Tijekom akcija djelatnici i volonteri Caritas-a svakodnevno su izravno kontaktirali nastradale od poplava, većinom preko župnika i na osnovu dobivenih informacija slali pomoć. Trudom dobrih ljudi u našoj zemlji do sada je donirana velika količina vode, hrane, higijenskih potrepština, lopata, čizama, isušivača, lijekova, agregata. Izazov je bio doniranu pomoć usmjeriti na prava mjesta, saznati pravovremene informacije koji vid pomoći je najpotrebniji. Situacija se mijenjala iz trena u tren.

Ističu iz Caritasa, kako je svako novo jutro značilo novu borbu s papirologijom, birokracijom da se donacije uvezu i usmjere na prave lokacije. Veliki broj župnih zajednica, inozemnih Caritas-a, poduzeća i nevladinih organizacija kontaktiralo je kažu Caritas BK BiH sa zamolbom da im odrede destinaciju za dostavu pomoći i pomognemo oko dokumentacije za uvoz. Naglašavaju, svaki novi dan značio je borbu s oštećenim putevima, policijskim kontrolama kako bi se roba dostavila onima zbog kojih nam tih dana vrijeme nije ništa značilo, sati su bili minute, a noći dani. Borbu njihovih neumornih volontera sa suncem i vremenom da bi se pomoć što prije spakirala i poslala onima koji su tih dana ovisili o njima.  A vijesti da se oko njih još mnoge organizacije, udruženja i pojedinci rade jednako dugo i mnogo bili su dodatna motivacija i  značili su da će gladni, žedni, promrznuti i oni koju u trenu ostali bez ičega dobiti maksimum svakoga od njih.

"Nadljudski napori, nebrojeni radni sati mnogobrojnih volontera i djelatnika Caritasa u cijeloj državi rezultirali su s 68 dostava na 17 lokacija u 5 dana, a što je još važnije počeli su rezultirati i ponekim osmijehom! Na licima naših sugrađana koji su još uvijek ugroženi poplavama, kroz očaj, nevjericu i bol, sad se nazire i poneki osmijeh pun nade. To je naš pokretač. U danima koji dolaze više nego ikada do sada poplavljena područja, ljudi, trebat će našu pomoć. Naša motivacija za solidarno djelovanje ne smije nestati i ne smijemo  posustati dok se posljedice poplava ne saniraju. Uz veliku zahvalu svima koji neumorno pomažu, molimo sve dobre ljude da ustraju u ovoj ohrabrujućoj solidarnosti, jer zaista djeluje: nada i pomoć stiže do ugroženih ljudi", saopćavaju iz Caritasa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi