Fondacija La Terra Nostra donirala 58.000 KM SOS Dječijim selima BiH

24.10.2017. 08:03 / Izvor: Akta.ba
Fondacija La Terra Nostra donirala 58.000 KM SOS Dječijim selima BiH

Fondacija La Terra Nostra donirala 58.000 KM SOS Dječijim selima BiH za realizaciju aktivnosti Programa Jačanja porodica u Srebrenici i Mostaru

Novac je prikupljen na donatorskoj večeri koju je La Terra Nostra sredinom godine organizirala u Cirihu, a u naredne tri godine biće usmjeren za realizaciju aktivnosti u okviru SOS Programa Jačanja porodica u Srebrenici i u Mostaru.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo nastaviti saradnju sa SOS Dječijim selima BiH i ovom donacijom podržati zajednički projekat osnaživanja porodica u Srebrenici. Najveći san svakog djeteta je topao dom i sretna porodica, a mi smo tu da im zajedničkim snagama pomognemo u ostvarenju tog sna. Željela bih da se posebno zahvalim Peđi Bajoviću koji je odbio bilo kakav honorar, te svojim nastupom podržao našu dobrotvornu večeru i ansamblu Corona koji su nam svojim angažmanom pomogli da prikupimo ova sredstva, i naravno da se zahvalim svim našim donatorima i članovima koji vjeruju u naš rad i koji nas podržavaju od samog početka”, istakla je Alma Palo Aličehić, predsjednica fondacije La Terra Nostra.

“Saradnja sa La Terra Nostra-om započela je prije četiri godine, te je najprije bila orjentirana na podršku mostarskom Programu Jačanja porodica koji SOS Dječija sela BiH tamo realiziraju. Kada je, zajednički realizirana studija izvodljivosti pokazala potrebu da isti program počnemo implementirati i u Srebrenici, predstavnici La Terra Nostre su izrazili želju za nastavkom suradnje. Zahvalni smo za sav angažman predstavnika Fondacije i sretni da već godinama imamo istu viziju – a to je osigurati da porodicama, koje su Zakonom definirane kao porodice pod rizikom od odvajanja od djece, budemo najdirektnija podrška kako bismo osigurali njihovo kvalitetnije porodično funkcionisanje i na taj način osigurali poticajno i ljubavlju ispunjeno okruženje za djecu. Timovi stručnjaka svim porodicama u riziku od odvajanja djece pristupaju individualno, a svakodnevno radeći sa njima pružaju podršku u segmentu obrazovanja, zdravstva, pružaju psihosocijalnu podršku, ali i rade na unaprijeđenju roditeljskih vještina. Poseban segment na kojem radimo je i podrška u ekonomskom osnaživanju porodice. Iznos od 49.000 KM biće, u naredne tri godine usmjeren na realizaciju aktivnosti u Srebrenici, dok će iznos od 9.000 KM biti investiran u mostarski Program jačanja porodica”, istakao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

Program Jačanja porodica ima za cilj postići samoodrživost porodice pod rizikom od odvajanja djece, a to znači da su roditelji u stanju prepoznati dječije potrebe i na njih adekvatno odgovoriti, ali i obezbijediti prihode za zadovoljenje potreba djece. To također znači i da su roditelji upoznati sa svim pravima koja oni i njihovi članovi porodice imaju, te načinima kako da ta prava ostvare u okviru sistema.

Osim u Mostaru i Srebenici, organizacija SOS Dječija sela BiH Program Jačanja porodica realizira i u Sarajevu, Goraždu, Gračanici i Maglaju. Svakog dana ukupno 325 porodica, te 870 djece dobiva neki vid podrške na ovih 6 lokacija.

Jedan od ciljeva fondacije La Terra Nostra je pomoć mladim ljudima da se obrazuju i ostvare svoje snove. U skladu sa tim fondacija se fokusira na područje gdje sa sigurnošću može pružati dugoročnu podršku porodicama sa maloljetnom djecom i njihovim naporima da izgrade svoju budućnost.

Više informacija o Fondaciji La Terra Nostra potražite na www.laterranostra.ch

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi