Implementacije projekta "S djecom oko svijeta – upoznajmo Austriju"

05.03.2014. 08:36 / Izvor: eKapija.ba
Implementacije projekta 'S djecom oko svijeta – upoznajmo Austriju'

Mobilno-edukativni program Superbus, koji djeluje u okviru organizacije SOS Dječija sela BiH, tokom marta planira realizaciju šest radionica u okviru projekta "S djecom oko svijeta – upoznajmo Austriju".

Projekat se realizira od septembra prošle godine, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, a u okviru martovskih radionica Superbus će raditi sa djecom  u sarajevskim osnovnim školama “Džemaludin Čaušević“ i “Osman Nuri Hadžić“, SOS Društvenom centru “Hermann Gmeiner”, Dnevnom centru za djecu koja obavljaju rad na ulici, te u osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić“, Zenica i osnovnoj školi “Travnik“.

Cilj projekta je da djeca, na kreativan i zabavan način, interaktivnim učešćem, uz međusobnu saradnju, upoznaju karakteristike i specifičnosti vezane za određenu zemlju, te tako šire svoja znanja i bogate vlastito iskustvo. Učesnici, također, imaju mogućnost da nauče kako, od lako dostupnih materijala, izraditi neku rukotvorinu specifičnu za Austriju, koje su to igre koje djeca svakodnevno igraju u Austriji i upoznaju se sa mnogim germanizmima koje svakodnevno upotrebljavaju u razgovoru sa prijateljima a nisu svjesni da su to ustvari riječi njemačkog jezika koji se govori u Austriji.

Za vrijeme jednogodišnje implementacije projekta, planirana  je realizacija 20 radionica, na različitim lokacijama Sarajeva, Mostara, Goražda, Gračanice i drugih gradova BiH (u osnovnim školama i parkovima), te se očekuje učešće 600 djece i roditelja.

U okviru Superbus radionica koje se realiziraju po principu učenja kroz igru, djeca usvajaju nova i proširuju postojeća znanja o osnovnim geografskim, prirodnim, društvenim i kulturnim odlikama drugih država, s posebnim osvrtom na Austriju. Cilj je senzibilizirati djecu i mlade prema kulturnoj različitosti, poštovanju i uvažavanju, toleranciji i izgradnji multikulturalnog društva. Jedan od ciljeva projekta je promoviranje dječijih prava i populariziranje metode učenja kroz igru.

Nudeći kreativno-stvaralačke i sportsko-rekreativne sadržaje, Superbus promovira pravo svakog djeteta na igru, bez obzira na socijalnu, ekonomsku, etničku, starosnu, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi