Mađarsko Malteška Humanitarna Služba pomaže BiH u oporavku od poplava

10.08.2015. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Mađarsko Malteška Humanitarna Služba pomaže BiH u oporavku od poplava

U Doboju pomogli 26 porodica da obnove i opreme svoje kuće. Za dva mjeseca sa 38 mašina isušeno 100 stambenih objekata.

Aktivisti Mađarsko Malteške Humanitarne Službe zajedno sa predstavnicima Caritasa iz Švicarske uručit će, u srijedu, 12. avgusta 2015. godine u 11.00 sati u Doboju ključeve obnovljenih domova porodicama sa područja Doboja, navodi se u saopćenju Ambasade Republike Mađarske u BiH.
 
Kako je navedeno, ceremoniji će prisustvovati Ambasador Mađarske u BiH József Négyesi, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, direktor odjela za međunarodni razvoj u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske, te predstavnik Malteške humanitarne službe.
 
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Mađarske obezbijedilo je sredstva i pomoglo je Mađarsko Malteškoj Humanitarnoj Službi u njenom uključenju u pomoć Bosni i Hercegovini u oporavku od razornih poplava i klizišta iz 2014. godine.
 
Nakon poplava 2014. godine u Bosni i Hercegovini Mađarsko Malteška Humanitarna Služba izvršila je procjenu situacije, po preporuci mađarske kompanije Bio Fungi, čiji radnici žive na poplavljenoj teritoriji u Doboju.
 
Za to vrijeme suočila se sa veličinom nanijete štete i tražila mogućnost za uključenje u obnovi u čemu je dobila podršku mađarskog Ministarstvo za vanjske poslove.
 
Prva humanitarna akcija Mađarsko Malteške Humanitarne Službe bila je brza isporuka traženih sredstva od Ambasade Republike Mađarske u BiH u vrijednosti 5.000 eura i u junu 2014 u Sarajevo su donešene vakcine protiv tetanusa.
 
U narednom koraku, s ciljem omogućavanja bržeg povrataka u oštećene domove, aktivisti Službe počeli smo sa isušivanjem objekata u naseljima opštine Doboj jug i okolini. 
 
U Matuzićima je organizovana ispostava, odakle su volonteri organizovali besplatno iznajmljivanje mašina za sušenje.
 
Za dva mjeseca sa 38 mašina isušeno je 100 stambenih objekata.
 
"Dio ovih mašina pozajmili smo od bratske Malteške organizacije iz Češke Republike. Ove mašine u mogućnosti su da neprestanim radom za jedan dan iz zidova izvuku 75 litara vode. Volonteri su radili u smjenama od dvije nedjelje, a njihov rad pomagala je volonterka koja je prevodila i neprekidno radila dva mjeseca", nadove iz Mađarsko Malteške Humanitarne Službe. 
 
Mađarsko Malteška Humanitarna Služba tražila je organizaciju sa kojom bi zajednički mogli maksimalno doprinijeti obnovi stambenih objekata i njihovom uređenju, te uz pomoć međunarodnih veza došla je do informacije o uspješnom radu Caritasa Švicarske u Bosni i Hercegovini na obnavljanju objekata nastradalih u poplavi, ostvaren je kontakt i dogovorena je međusobna saradnja.
 
Stručnjaci Caritasa Švicarske izradili su detaljan plan za obnavljanje i uređenje kuća, te su predali Mađarsko Malteškoj Humanitarnoj Službi plan projekta, koji je omogućio dalji rad u reonu Doboja.
 
Planom je osim potrebnih građevinskih intervencija predviđeno i opremanje domaćinstava nužnim kućnim potrebštinama.
 
U saradnji sa predstavnicima gradske uprave grada Doboja kao i centra za socijalni rad na osnovu usvojenih kriterija na socijalnoj osnovi izabrano je 26 porodica kojima je upućena pomoć na obnavljanju i opremanju njihovih domova. 
 
Obnavljanje oštećenih objekata vršilo se po usvojenim građevinskim standardima za obnovu u BiH.
 
Kućne potrebštine (bijela tehnika i namještaj ) korisnici su mogli sami odabrati prema vlastitim prioritetima nakon izbora sa šire liste artikala koje su mogli vidjeti izložene u prostorijama gradske uprave Doboj. Nakon izbora kućne potrebštine isporučivane su do domova korisnika. 
 
Sa porodicama koje su učestvovale u projektu Mađarsko Malteška Humanitarna Služba bili je u stalnom kontaktu.
 
Za svo vrijeme realizacije projekta saradnja sa gradskom upravom grada Doboja i Švicarskim kolegama bila je izvanredna. 
 
Financijske troškove projekta obnove i opremanja 26 stambenih objekata u iznosu ukupno 107.000 eura sufinasirao je sa 27.000 eura (25 posto) Caritas Švicarske, a Mađarsko Malteška Humanitarna Služba sufinansirala je 80.000 eura (75 posto). 
 
O Mađarsko Malteškoj Humanitarnoj Službi
 
Mađarsko Malteška Humanitarna Služba je humanitarna organizacija Katoličkog suverenog Malteškog Viteškog reda. Humanitarna Služba pomaže svima bez obzira na dob, vjersku i nacionalu opredjeljenost, svima onima kojima je pomoć potrebna.
 
U Mađarskoj radi na polju socijalne i zdravstvene pomoći stanovništvu. 
 
U slučaju katasrofa i u inostransvu sudeluje u podeli i isporuci humanitarne pomoći. 
 
Mađarsko Malteška Humanitarna Služba ostvaruje i međunarodne projekte za razvoj i u tome sarađuje sa Mađarskim Ministarstvom za Spoljne Poslove kome je izvršni partner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi