Mališani na UKC-u Tuzla oslikavaju svemirsko odijelo

01.12.2017. 12:57 / Izvor: Akta.ba
Mališani na UKC-u Tuzla oslikavaju svemirsko odijelo
OTVORI GALERIJU

Pacijenti sa Odjeljenja za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju UKC-a Tuzla će svoje radove poslati u svemir.

Pacijenti sa Odjeljenja za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju UKC-a Tuzla će svoje radove poslati u svemir. Naime, Radio Kameleon povodom svog 25. rođendana sa tuzlanskim UKC-om dobili su čast da UKC Tuzla bude jedna od bolnica širom svijeta, koja će učestvovati u projektu Spacesuit Art.

Mali borci sa odjela hematologije i onkologije na UKC-u Tuzla, naslikati će svoje radove uz pomoć umjetnice Edine Selesković, koji će potom biti prikazani na replici svemirskog odijela zajedno sa radovima djece oboljele od raka širom svijeta. ILC Dover koji izrađuje NASA odijela, pričvrstiti će dječije radove na predivnu repliku nazvanu EXPLORATION (Istraživanje).

"Djeca su se jako obradovala ovom projektu, on im prestavlja jednu vrstu igre, ali i sama pomisao da oni to što nešto rade da će biti lansirano u svemir, stvarno obradovala i uzbudila. Pored liječenja zbog kojeg su ovdje, ovo im je i velika psihološka podrška, kako njima, tako i njihovim roditeljima, da se ne bi osjećali drugačije u odnosu na drugu djecu", istakla je doktorica Lejla Dostović Hamidović.

Tokom današnje radionice mališani su putem Skype-a komunicirali sa astronauticom Nicole Stott, te su otkrili kakav je osjećaj biti u svemiru, kao I važnu poruku da bez obzira sa kakvim smo problemima suočeni da uvijek trebamo slijediti svoje snove.

U pitanju je četvrta serija umjetničkih svemirskih odijela uključujući serije NADA, HRABROST I UJEDINJENOST. Mališani će također bojiti umjetničke razglednice i poruke koje će biti poslane astronautima Internacionalne  Svemirske Stanice (International Space Station/ ISS) kao dio međunarodne kompilacije elektronskih umjetničkih radova.

"Projekat umjetničkog svemirskog odijela ima za cilj podizanje globalne svijesti o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću. Također, projekat pruža priliku mladim pacijentima oboljelim od raka da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko Zemlje te, bivaju prikazani u Svemirskom Centru Huston koji je ujedno i centar za posjetitelje te globalne forume, a sve sa misijom širenja inspirativnih poruka nade, hrabrosti i ujedinjenja djece i porodica širom svijeta", istakla je umjetnica Edina Selesković

Ovim radovima povezana su tri velika inspirativna projekta– Art Space Suit pod podrškom NASA , Projekt Postcard umjetnice Marie Lanas te projekat Think Freedom BH umjetnice Edine Selesković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi