Merhamet iz Švedske poslao preko 40.000 KM narodnim kuhinjama u BiH

11.01.2017. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Merhamet iz Švedske poslao preko 40.000 KM narodnim kuhinjama u BiH

Merhamet je osnovan krajem 1992. godine i veliki broj bh. entuzijasta dao je ogroman doprinos u razvoju organizacije u proteklom periodu.

Već dugi niz godina Merhamet iz Švedske sa sjedištem u Enköpingu, vodeća je humanitarna organizacija sa bh. predznakom u ovoj zemlji. Merhamet je osnovan krajem 1992. godine i veliki broj bosanskohercegovačkih entuzijasta dao je ogroman doprinos u razvoju organizacije u proteklom periodu.

S liste redovnih humanitarnih akcija izdvajamo: stipendiranje djece bez roditelja u Bosni i Hercegovini, redovnu akciju ”Kurbani”, potom ”Iftari”, a posljednja koja je završena krajem decembra 2016. godine, bila je pomoć narodnim kuhinjama u domovini.  Kako je protekla akcija i koliko sredstava je prikupljeno, izvijestio nas je aktuelni predsjednik Merhameta Švedske dipl. ing. mašinstva Fehim Halilović:

Akciju za narodne kuhinje” radili smo u saradnji s našim članstvom, inače, našim vjernim donatorima koji redovno podržavaju Merhametove aktivnosti i kojima se ovom prilikom najtoplije zahvaljujem".

U ovoj akciji pomogli su narodne kuhinje: Banja Luka, Bihać, Bosanski Novi, Jajce, Janja, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Trebinje, Tuzla i Zenica. Merhamet je ukupno prikupio i poslao 40.601 KM. Pored ove pomoći, tokom protekle godine Savez Banjalučana u Švedskoj je dva puta vodio akciju za prikupljanje sredstava za narodnu kuhinju u Banjoj Luci i u tim akcijama skupljeno je 10. 601 KM.

Posredstvom Merhameta i partnerskih kompanija Plivit Trade AB i Klas iz Sarajeva, za narodnu kuhinju u Banjoj Luci kupljene su namirnice u tom iznosu.

"Iskreno se nadamo da je Merhamet iz Švedske ublažio potrebe narodnih kuhinja u Bosni i Hercegovini te da će se prikupljena sredstva utrošiti na najbolji mogući način. U skladu s našim načinom rada, od svih narodnih kuhinja očekujemo povratnu informaciju o provedenim aktivnostima, o potrebama za rad kuhinja kao i o broju korisnika. Ti podaci bit će nam osnova za sljedeću raspodjelu sredstava narodnim kuhinjama u BiH", saopćeno je iz ove organizacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi