Microsoft BiH donirao ICMP-u softver u vrijednosti od 480.000 dolara

13.03.2013. 13:42 / Izvor: Fena
Microsoft BiH donirao ICMP-u softver u vrijednosti od 480.000 dolara

Microsoft BiH donirao je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) softver u vrijednosti od 480.000 američkih dolara. Donirani softver sadrži različite Microsoftove proizvode, uključujući Windows, Office, Windows Server, Exchange Server, SQL Server, Visual Studio i Lync.

Microsoft BiH donirao je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) softver u vrijednosti od 480.000 američkih dolara.

Donirani softver sadrži različite Microsoftove proizvode, uključujući Windows, Office, Windows Server, Exchange Server, SQL Server, Visual Studio i Lync, koji će omogućiti unapređenje komunikacije između ICPM-ovih ureda, kreiranje globalne baze podataka nestalih osoba te razvoj operativnih sistema, uključujući i on-line sistem za upit o sudbini nestalih.

U povodu vrijedne donacije danas je zahvalnost iskazala generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, istaknuvši kontinuiranu potporu korporacije Microsoft efikasnijem djelovanju i uopće misiji ICMP-a.

Bomberger je na pres-konferenciji u Sarajevu ukazala na prioritete u radu ICPM-a radi efikasnijeg rješavanja pitanja nestalih osoba i potpore vladama širom svijeta na tom planu, uključujući pomoć da se dođe do istine o nestalima tokom ratnih sukoba, ali i o žrtvama trgovine ljudima, različitih oblika nasilja i kršenja ljudskih prava, te ilegalnih migracija, kao žrtvama prirodnih i drugih nesreća.

Direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić- Krivdić kazala je da ova kao i prethodna donacije namijenjene ICPM-u pokazuje da softver i moderna tehnologija uz dobru volju i društvenu odgovornost i senzitivnost velikih korporacija mogu pomoći u rješavanju pitanja bitnih za zajednice diljem svijeta, a u konkretnom slučaju pitanja nestalih osoba.

Podsjetila je da Microsoft, putem svoje globalne inicijative "Neograničeni potencijal", dugi niz godina pomaže neprofitne organizacije u BiH, te da je ICMP-u u posljednjih pet godina doniran softver vrijednosti od 800.000 američkih dolara.

ICMP je jedina organizacija na svijetu koja se sistemski bavi kompleksnim problemom nestalih i dosad je pomogao u identifikaciji 17.000 nestalih osoba samo u regionu zapadnog Balkana, od kojih 14.100 u Bosni i Hercegovini.

Također ICMP je bio ili je još uključen u rješavanje sudbina osoba nestalih u ratovima, usljed kršenja ljudskih prava i u prirodnim katastrofama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Iraku, Kuvajtu, Libiji, Kolumbiji, Čileu, Filipinima, Tajlandu, Maldivima, Norveškoj, Južnoj Africi, Sjedinjenim Američkim Državama i Kipru.

ICMP ima kancelarije na zapadnom Balkanu, u Iraku i Libiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi