Osiguran prevoz za učenike sa poteškoćama u kretanju i njihove pratioce

26.02.2018. 14:13 / Izvor: Akta.ba
Osiguran prevoz za učenike sa poteškoćama u kretanju i njihove pratioce

Općina Novi Grad Sarajevo i ove školske godine finansira prevoz učenika s posebnim obrazovnim potrebama i poteškoćama...

Općina Novi Grad Sarajevo i ove školske godine finansira prevoz učenika s posebnim obrazovnim potrebama i poteškoćama u kretanju i njihovih pratioca.

Sporazum za finansiranje prevoza učenika s područja općine Novi Grad Sarajevo, potpisali su danas u zgradi Općine pomoćnik općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar i direktori pet specijaliziranih javnih ustanova: Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica", Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor", Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

"Općina Novi Grad Sarajevo niz godina finansira prevoz učenika sa posebnim obrazovnim potrebama i poteškoćama u kretanju i njihovih pratioca, a ove godine krajem školske godine završavamo ovu saradnju, jer ovu oblast od iduće školske godine preuzima Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo", rekao je Hamdija Dizdar, dodajući da je besplatan prevoz osiguran za 60 učenika i 50 njihovih pratioca.

Direktorica Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" Mirsada Čakal kazala je ovom prilikom, da je ovakav vid podrške lokalne zajednice od velike pomoći, kako za učenike, njihove roditelje, tako i za ovu ustanovu.

Direktor škole za Srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Edin Pita, istakao je značaj ove vrste podrške za nastavni proces, odnosno redovno pohađanje nastave.

"Od 20-tak naših učenika, najveći broj živi u Novom Gradu, tako da ova saradnja traje, ne samo u oblasti prevoza, nego ona postoji i u drugim oblastima, poput kulturnih, sportskih i drugih. Također je vrlo važno da i roditelji imaju priliku da im se obezbijedi prevoz, jer jedan dio učenika nije samostalan i potrebna im je pratnja", rekao je Pita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi