ProCredit Bank finansirala obnovu biblioteke EFSA

19.12.2017. 08:14 / Izvor: Akta.ba

ProCredit Bank i EFSA upriličili Svečanu primopredaju uređenog Bibliotečko-Informacionog Centra

ProCredit Bank i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu danas su u prostorijama fakulteta upriličili Svečanu primopredaju uređenog Bibliotečko-Informacionog Centra. Naime, ProCredit Bank finansijski je podržala radove na uređenje fakultetske biblioteke koja je osnovana davne 1952. godine te i danas raspolaže sa velikim brojem naslova iz oblasti, ekonomije, finansija, menadžmenta itd. No, za veliki broj studenata, ovo je puno više od klasične biblioteke. Bibliotečko informacioni centar (BIC) Ekonomskog fakulteta u Sarajevu je specijalna visokoškolska biblioteka otvorenog tipa koja sistematski  prikuplja, stručno obrađuje, čuva, pohranjuje i daje na korištenje bibliotečku građu i informacije neophodne za odvijanje i unapređenje nastavno – naučnog procesa i naučno – istraživačkog rada na fakultetu.

ProCredit Bank prepoznala je važnost ove institucije te je finansiranjem radova na uređenju i obnovi prostorija Biblioteke dala svoj doprinos obrazovanju i informisanju studenata ovog respektabilnog fakulteta. Investicija ukupne vrijednosti cca 10.000 KM pokrila je i nabavku nekoliko savremenih naslova koji će studentima ovog fakulteta omogućiti lakši pristup informacijama i savremenim teorijama iz oblasti koje izučavaju. Saradnja ProCredit Bank i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu nije nimalno slučajna uzimajući u obzir da obje institucije njeguju odgovora pristup znanju te ličnom i profesionalnom usavršavanju.

Amir Salkanović, Izvršni direktor ProCredit Bank istakao je sljedeće: "Kao Banka koja posluje u skladu sa principom društvene odgovornosti, ProCredit Bank izuzetno cijeni obrazovanje i smatra da je to investicija na koju ovo društvo, dugoročno gledano, ima najznačajniji povrat. Ovaj fakultet iznjedrio je veliki broj naših zaposlenika koji svojim angažmanom i daljnjim stručnim usavršavanjem kroz naše interne kurseve i akademije na najbolji mogući način potvrđuju kvalitet ove institucije."

"Kolektiv Bibliotečko-informacionog centra iskazuje zahvalnost ProCredit banci koja je kroz saradnju i putem donacije obezbijedila sredstva za adaptacijiu i renoviranje prostora Bibliotečko-informacionog centra, što je omogućilo ugodniji boravak i studentima i zaposlenima. Uz donaciju, bibliotečki fond  je obogaćen nabavkom vrijednih naslova svjetske literature iz oblasti ekonomije. Vjerujemo da će svi radovi na unapređenju Biblioteke utjecati na zadovoljstvo naših krajnih korisnika - studenata.“ navela je Narcisa Rastoder, rukovodilac Bibliotečko-informacionog centra.

O ProCredit Bank BiH

ProCredit Bank svoje poslovanje temelji na inovativnim poslovnim modelima prihvatljivim za mala i srednja preduzeća, ali i stanovništvu uopće.ProCredit Bank je bila prva međunarodna banka koja je došla u, tada već ratom razorenu, Bosnu i Hercegovinu čija se privreda dosta teško oporavljala. Bila je to 1997. godina i ProCredit grupacija je vidjela mogućnost razvoja te je poslala svoje eksperte koji su analizirajući tadašnje tržište ponudili rješenje u vidu finansiranja malih privrednika. Tokom godina banka se specijalizirala za mala i srednja preduzeća, koja su ujedno  stvarni generator razvoja privrede, koja posluju regularno, blagovremeno izmiruju svoje obaveze, zapošljavaju nove radnike, unapređuju kvalitet života zajednice, izvoze itd. Danas sa ProCredit Bank posluju jake, stabilne i prepoznatljive bh kompanije. ProCredit Bank već godinama čini iznimne napore da upravo njima omogući pristup neophodnim sredstvima za unapređenje poslovanja, pa tako danas našim klijentima nudimo pristup kreditnim linijama sa dosta nižim kamatnim stopama te garantnim linijama koje značajno reduciraju zahtjeve za kolateralnom pokrivenošću. Već duži period banka nudi finansiranje kroz kreditne/garantne linije Europske unije, Svjetske banke i USAID-a. Također, s ciljem poticanja izvoza domaćim privrednicima ProCredit Bank nudi najbolje cijene međunarodnog platnog prometa gdje se posebno izdvaja plaćanje prema sestrinskim bankama iz ProCredit grupacije,  2.5 eura po transakciji. ProCredit Bank BiH je dio ProCredit grupacije sa sjedištem u Frankfurtu, Njemačka. Banka je u apsolutnom vlasništvu ProCredit Holdinga, majčinske kompanije ProCredit grupacije. Dioničari ProCredit Holdinga uključuju strateške investitore, Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest te renomirana imena poput fondacije DOEN, KfW i IFC (dio grupacije Svjetske banke).

 

O Ekonomskom fakultetu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu kao prestižna visokoškolska institucija u ovom dijelu Evrope, kontinuirano radi na razvoju infrastrukture sa ciljem kreiranja prijatnog prostora za preko 4000 studenata i 160 uposlenika. Kroz cjeloživotno učenje Fakultet ostaje vezan za svoje studente i nastoji održati prijateljske odnose sa partnerima koji doprinose radu Fakulteta. Djelujući kao riznica znanja, Bibliotečko-informacioni centar svojim korisnicima i široj akademskoj zajednici obezbjeđuje korištenje naučne literature, naučnih informacija i dokumentacije prema svjetskim mjerilima i standardima, kako u tradicionalnoj printanoj formi, tako i u elektronskoj i online formi. Ekonomski fakultet u Sarajevu po ocjenama vodećih evropskih i američkih akreditacijskih kuća spada među 5% najboljih poslovnih škola i fakulteta u cijelom svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi