Siemens u BiH donirao dva ultrazvučna sistema DZ Doboj i DZ Maglaj

13.11.2014. 09:16 / Izvor: eKapija.ba

Siemens u Bosni i Hercegovini, donacijom dva ultrazvučna sistema najnovije generacije zdravstvenim ustanovama u Doboju i Maglaju, nastoji unaprijediti pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njezi i vrhunskoj dijagnostici .

Siemens u Bosni i Hercegovini, donacijom dva ultrazvučna sistema najnovije generacije zdravstvenim ustanovama u Doboju i Maglaju, nastoji unaprijediti pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njezi i vrhunskoj dijagnostici stanovništvu pomenutog kraja.

"Siemens je već više od sto godina partner gospodarstva BiH. Partnerstvo za nas ne znači samo prenos najnovijih tehnologija u infrastrukturu i industriju BiH. I u teškim vremenima, prouzrokovanih katastrofalnim poplavama, želimo vraćati bosanskom društvu pomoću humanitarnih donacija u proizvodima i novcu kako bi time dali svoj doprinos što ranijem oporavku oštećene infrastrukture. Drago mi je što su se našoj humanitarnoj akciji u tako velikom broju pridružili i zaposlenici Siemensa u regionu Srednje i Istočne Evrope", rekla je voditeljica odjela Korporativnih komunikacija kompanije Siemens u BiH, Martina Merslavič.

Siemens je donirao dva prenosiva ultrazvučna sistema Siemens ACUSON P300 najnovije generacije domovima zdravlja u Doboju i Maglaju, koji su u poplavama izgubili veliki dio svoje medicinske opreme. Njime će moći poboljšati uslugu za pacijente: obezbijediti će im preciznu i efikasnu dijagnostiku bolesti, skratiti vrijeme za postavljanje dijagnoze i olakšati daljnju terapiju. Slične sisteme upotrebljavaju i mnogo veće zdravstvene ustanove pa će tako korisnici zdravstvenih usluga u Doboju i Maglaju imati istu razinu medicinske usluge kao u zemljama zapadne Evrope.

"Ovo je značajna donacija za našu ustanovu iz više aspekata. Kao prvo jedan ovakav dijagnostički aparat omogućit će veću dostupnost ultrazvučne dijagnostike za naše korisnike. Na ovaj način će se poboljšati i unaprijediti  dijagnostičke mogućnosti iz navedene oblasti u odnosu na postojeće uslove. Uz to donacija  dolazi u vrijeme kada ustanova radi u uslovima nakon pretrpljenih razaranja na objektima i sredstvima za rad nastalim tokom poplave grada Doboja, i kada teško možemo planirati nabavku vrijednije opreme bez dodatne pomoći. Osim toga, drago mi je što su pored nabavke ultrazvučnog aparata za našu ustanovu, uposlenici  firme Siemens iz regiona učestvovali i ličnim izdvajanjima za pomoć poplavljenim područjima", kazao je Aleksandar Kovačević, v.d. direktor DZ “Doboj”.

"Donacijom medicinskog aparata ultrazvuka za potrebe Javne ustanove "Dom zdravlja Maglaj” kompanija Siemens se pokazala kao društveno odgovorna kompanija, koja želi pomoći stanovništvu općine Maglaj nakon katastrofalne poplave u maju 2014. godine. S obzirom da smo u toku poplave izgubili kompletnu dijagnostiku značaj ove donacije je  izuzetno veliki, jer će nam omogućiti nastavak normalnog rada vezano za ultrazvučnu dijagnostiku", rekla je Dr Emina Drnda-Čičeklić, direktorica Doma zdravlja „Maglaj”.

Također, poslije poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji, Siemens je pokrenuo jednu od najvećih humanitarnih akcija u regionu. U akciji su imali mogućnost sudjelovati svih preko 13,000 zaposlenika različitih Siemensovih kompanija u 19 zemalja Srednje i Istočne Europe, uključujući Austriju. Svaki euro koji su darovali zaposlenici kao pojedinci, Siemens je udvostručio korporativnom donacijom. Tako da je sklopu donacije za potrebe pomoći BiH prikupljeno preko 50.000 eura koji su preko organizacija Crvenog krsta darovane za različite projekte pomoći poslije poplava. Sa prikupljenim novcem od kompanije Siemens, Crveni krst Austrija je finansirao sljedeće projekte:

  • Paketi hrane i higijenskih potrepština za domaćinstva u oštećenim dijelovima Bosne i Hercegovine.
  • Sufinansiranje projekta WASH u kojem je fokus bio na poboljšanju životnih uvjeta i smanjenju rizika za bolesti u sljedećim regijama: Posavski kanton, područje Brčkog i Bijeljine. U sklopu tog projekta su se obavljale analize i testovi vode, čišćenje, promocija higijene i tretiranje vode u domaćinstvima. U tom projektu sudjelovale su organizacije Crvenog krsta Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Austrije.
  • Projekt pomoći poslije poplava u regijama Šamac, Orašje, Domaljevac i Odžak, gdje su odabrane najugroženije porodice (porodice sa djecom, osobe sa posebnim potrebama, starije osobe i slično) kojima se daje pomoć za popravku njihovih kuća i urgentne potrebe domaćinstava, te dostava hrane u zimskoj sezoni. U tom projektu pored regionalnih organizacija crvenog krsta sudjeluje i Crveni krst Švajcarske i Austrije.

"Zapanjen sam solidarnošću koju su iskazali naši zaposlenici. Želio bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali u toj kampanji, jer smo zajedno pridonijeli obnovi oštećenih područja. Ova donacija iskazuje iskrenu želju Siemensovih zaposlenika u Srednjoj i Istočnoj Europi da pomažu svojim kolegama", rekao je Wolfgang Hesoun, generalni direktor Siemens Austrija.

Siemens u Bosni i Hercegovini

Siemens u Bosni i Hercegovini posluje još od 1886. godine kada su predstavnici kompanije Siemens u okviru Austro-ugarske monarhije započeli sa prvim projektima u ovoj regiji, što je za par godina rezultiralo pokretanjem prvog električnog tramvaja u Sarajevu, tada i prvim na cijelom području jugoistočne Evrope. 1936. godine je kompanija Siemens u saradnji sa lokalnom firmom "Elektrocentar" Sarajevo počela sa zajedničkom proizvodnjom el. razvodnih uređaja i komponenti. Novija historija firme u BiH počinje 1990. godine, kada Siemens Erlangen, osniva mješovitu firmu pod imenom "SIEMENS MEDICINSKA TEHNIKA" Sarajevo.

Potom, tačnije 1996. godine, ova firma, uz većinsko učešće Siemens AG Austrija, postaje Siemens d.o.o. Sarajevo. Nakon toga slijede osnivanja Siemens d.o.o. Mostar i Siemens d.o.o. Banja Luka, kao regionalnih firmi, da bi sve tri skupa djelovale pod zajedničkim imenom Siemens Bosna i Hercegovina, što predstavlja ulazak u novo razvojno razdoblje u kojem je Siemens u Bosni i Hercegovini prisutan na svim područjima elektrotehnike i elektronike - od informatike i komunikacija, energije, industrije, prometa i medicine. Siemensovi dijagnostički medicinski uređaji mogu se pronaći u većini zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi