Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica

14.02.2018. 06:27 / Izvor: Akta.ba
Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica

SOS Dječija sela BiH će u naredne tri godine pružiti podršku za 100 porodica sa 200 djece i mladih iz socijalno ugroženih porodica.

Uz svesrdnu pomoć Austrijske razvojne agencije i SOS Kinderdorf International Austrije, a u saradnji sa Opštinom Srebrenica i Centrom za socijalni rad Srebrenica, SOS Dječija sela BiH će u naredne tri godine pružiti podršku za 100 porodica sa 200 djece i mladih iz socijalno ugroženih porodica. Projekat čiji je cilj smanjiti neravnopravnost i siromaštvo socijalno ugrožene djece i njihovih porodica na području opštine Srebrenica podržali su i Fondacija La Terra Nostra te Diplomatski zimski bazar.

"Zadovoljstvo mi je danas biti na prezentaciji projekta "Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u Srebrenici" koji provodi Organizacija SOS Dječija sela BiH, Program SOS Dječije selo Gračanica. Drago mi je da projekat kreće iz Srebrenice jer ovdje imamo mnogo primjera prakse koje možemo primijeniti i u ovom projektu. Opština Srebrenica je 2013. godine potpisala protokol socio-ekonomskog jačanja i inkluzije na području 5 opština regije Birač. Tada smo primijenili holistički pristup međusektorskih institucija koje su ponijele teret implementacije. Nadam se da ćemo i sada, nakon potpisivanja protokola o saradnji sa SOS Dječijim selima BiH, dati sve od sebe, koristeći pozitivne primjere i prakse, da sve procese i implementiramo" izjavio je Bego Bektić, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise opštine Srebrenica.

"Trogodišnji projekat koji smo danas predstavili zajedno sa našim partnerima u Srebrenici, nastavak je aktivnosti SOS Dječijih sela BiH koje su započete u 2015. godini, u okviru SOS Programa jačanja porodica Srebrenica. Trenutne aktivnosti – socijalno i psihološko savjetovanje i edukacija – ovim će projektom biti obogaćene intervencijama usmjerenim ka ekonomskom jačanju i održivosti porodica na području opštine Srebrenica. Kroz projekat ćemo nuditi specijalizovane biznis treninge, pristup malim grantovima za zapošljavanje te mentorstvo preko servisa za poslovno savjetovanje. Korist od projekta imat će 100 porodica sa 170 djece i 30 mladih osoba. Uvjereni smo da će nakon završetka projekta, ekonomska perspektiva 100 porodica u Srebrenici biti unaprijeđena. Rast porodičnih prihoda omogućit će porodicama da ostanu na okupu i da kvalitetnije brinu o djeci, što je ultimativni cilj organizacije SOS Dječija sela BiH“ istakao je Siniša Baljo, direktor programa SOS Dječijih sela BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi