Uskoro akcija besplatnih mamografskim pregleda za žene iznad 50 godina

29.05.2018. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Uskoro akcija besplatnih mamografskim pregleda za žene iznad 50 godina

Obzirom da se bilježi veliki rast malignoma ženske populacije u ZDK, ZZO pokrenuo je finansiranje projekta mamografskih pregleda žena

Obzirom da se bilježi veliki rast malignoma ženske populacije u Zeničko-dobojskom kantonu, Zavod zdravstvenog osiguranja pokrenuo je finansiranje projekta mamografskih pregleda žena iznad 50 godine života.

Upravni odbor ZZO ZDK je na 31. sjednici od 16.05.2018. godine usvojio Odluku o raspisivanju javnog poziva javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama iz ZDK za obavljanje usluge skrininga malignoma dojke mamografskim pregledom. Cilj projekta je prevencija ovog teškog oboljenja.

Mamografskim pregledom dojki žena kritične životne dobi, postići će se blagovremeno otkrivanje eventualnih promjena što će u mnogome doprinijeti efikasnijem liječenju i poboljšanju kvaliteta življenja kao i stepena potpunog izliječenja.

Pored skrininga karcinoma grlića materice, koji se od 2005. godine finansira sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja, skrining malignoma dojke mamografskim pregledom predstavljaće veoma značajan preventivni program koji će Zeničko-dobojski kanton svrstati u vodeće kantone Federacije Bosne i Hercegovine u kojima se radi na osmišljavanju i realizaciji preventivnih programa.

Skrining malignoma dojke mamomgrafskim pregledom biće besplatan za žene starosti iznad 50 godina, a moći će se raditi u javnim, odnosno privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima Zavod sklopi ugovor.

 
Uskoro akcija besplatnih mamografskim pregleda za žene iznad 50 godina

Uskoro akcija besplatnih mamografskim pregleda za žene iznad 50 godina. Obzirom da se bilježi veliki rast malignoma ženske populacije u Zeničko-dobojskom kantonu, Zavod zdravstvenog osiguranja pokrenuo je finansiranje projekta mamografskih pregleda žena iznad 50 godine života. Upravni odbor ZZO ZDK je na 31. sjednici od 16.05.2018. godine usvojio Odluku o raspisivanju javnog poziva javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama iz ZDK za obavljanje usluge skrininga malignoma dojke mamografskim pregledom. Cilj projekta je prevencija ovog teškog oboljenja. Mamografskim pregledom dojki žena kritične životne dobi, postići će se blagovremeno otkrivanje eventualnih promjena što će u mnogome doprinijeti efikasnijem liječenju i poboljšanju kvaliteta življenja kao i stepena potpunog izliječenja. Pored skrininga karcinoma grlića materice, koji se od 2005. godine finansira sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja, skrining malignoma dojke mamografskim pregledom predstavljaće veoma značajan preventivni program koji će Zeničko-dobojski kanton svrstati u vodeće kantone Federacije Bosne i Hercegovine u kojima se radi na osmišljavanju i realizaciji preventivnih programa. Skrining malignoma dojke mamomgrafskim pregledom biće besplatan za žene starosti iznad 50 godina, a moći će se raditi u javnim, odnosno privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima Zavod sklopi ugovor. Pogledajte video:

Posted by Institut za zdravlje i sigurnost hrane on Friday, May 25, 2018

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi