Za 20 nevladinih organizacija u BiH osigurano 200.000 KM

12.02.2018. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Za 20 nevladinih organizacija u BiH osigurano 200.000 KM

Predstavnicima 20 nevladinih organizacija u BiH koje pomažu djeci i mladima danas su uručeni čekovi u ukupnom iznosu od 200.000 KM.

Predstavnicima 20 nevladinih organizacija u Bosni i Herecgovini koje pomažu djeci i mladima uručeni su čekovi u ukupnom iznosu od 200.000 KM, koji je prikupljen tokom Diplomatskog zimskog bazara održanog u Sarajevu, u decembru prošle godine.

Čekove su uručile članice Organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara Caroline Ferguson (Velika Britanija) i Martina Klisović (Ujedinjeno Kraljevstvo), Sandra Horowitz (Sjedinjene Američke Države), Annarita Lippiello (Italija) i Zsofina Kuzsenda (Delegacija Evropske unije).

Supruga britanskog ambasadora u BiH Caroline Ferguson istakla je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je prošlogodišnji Bazar, u kojem je učestvovalo blizu 40 ambasada i oko 70 lokalnih nevladinih organizacija, bio izuzetno uspješan te da su uspjeli prikupiti 200.000 KM, što je mnogo više nego što je očekivano.

Neke od organizacija kojima su danas uručeni čekovi su SOS Dječja sela BiH, Prijateljska kuća iz Doboja, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Ros Rosales" iz Mostara, Servis centar za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" iz Sarajeva, Roditeljska kuća u Sarajevu koja pruža smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice te Dječji centar "Duje" iz Doboja i "Tračak nade" iz Foče.  

Sve ove organizacije rade s djecom i mladim ljudima te su u svom radu potpuno inkluzivne i jednako pomažu svoj djeci.

Nacionalni direktor SOS Dječjih sela u BiH Amir Omanović kazao je da će donaciju u iznosu od 20.000 KM iskoristiti za realizaciju projekta koji je već u toku.

"Na području Gračanice i Maglaja radimo s porodicama kojima prijeti "izdvajanje" djeteta, što je indirektna posljedica poplava koje su zadesile BiH prije par godina. Oporavak na tom području još uvijek traje i neke porodice nisu uspjele da se vrate u svoje domove, što je prouzrokovalo mnogo problema unutar ovih porodica" - pojasnio je.  

Dodao je da je projekt započeo prije dvije godine i da je planirano da traje još tri, istakavši da će im donirana novčana sredstva biti od velike pomoći u njihovom radu.

Napomenuo je da s Diplomatskim zimskim bazarom sarađuju dugi niz godina te da od njih dobijaju značajnu finansijsku pomoć, ali i svaki drugi vid podrške. Zahvalio je Organizacionom odboru Bazara jer su, kako je rekao, prepoznali kvalitet rada SOS Dječjih sela BiH.

Diplomatski zimski bazar je tradicionalni dobrotvorni događaj na kojem se jednom godišnje okupe skoro sve ambasade i međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, udruže se kako bi "uzvratili gostoprimstvo" te u najboljem svjetlu predstavili nacionalne kuhinje, a posjetiteljima omogućili kupovinu poklona čiji prihod ide u humanitarne svrhe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi