"Agrokomerc" i "Šipad Export-Import" dobili suglasnost za prodaju imovine

18.12.2014. 14:45 / Izvor: eKapija.ba
'Agrokomerc' i 'Šipad Export-Import' dobili suglasnost za prodaju imovine

Vlada Federacije BiH je, kroz dvije danas donesene odluke, nadzornim odborima "Agrokomerca" d.d. Velika Kladuša i "Šipad Export-Importa" d.d. Sarajevo dala suglasnosti na prodaju nekretnina.

Vlada Federacije BiH je, kroz dvije danas donesene odluke, nadzornim odborima „Agrokomerca” d.d. Velika Kladuša i „Šipad Export-Importa” d.d. Sarajevo dala suglasnosti na prodaju nekretnina.

Za „Agrokomerc“, suglasnost se odnosi na prodaju objekta Robne kuće u Velikoj Kladuši, površine 1.392,3 m2, metodom dražbe u postupku male privatizacije. Početna cijena utvrđena je sukladno procjeni ovlaštenog sudskog vještaka i iznosi 2.374.012 konvertibilnih maraka, a sredstva dobijena na ovaj način bit će upotrijebljena prvenstveno za namirenje duga prema hipotekarnom povjeritelju - Razvojnoj banci FBiH po komisionom kreditu Vlade FBiH. Ukupni dug je na dan 19.5.2014. godine iznosio 2.791.239 KM, ali će biti otplaćen samo temeljni dug od 1.263.382,28 KM KM.

Preostala sredstva ostvarena prodajom namijenjena su za namirenje obveza „Agrokomerca“ na ime doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje PIO/MIO.

U slučaju „Šipad Export-Importa”, riječ je o prodaji poslovne zgrade u ulici Maršala Tita ulaz br. 15 u Sarajevu, u procesu male privatizacije.

Za provedbu današnjih odluka zaduženi su Agencija za privatizaciju u FBiH i dvije kompanije, a kada je riječ o „Agrokomercu“ i Razvojna banka FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije