"Dabar" posvađao Kineze, sve završilo na Sudu BiH

17.08.2019. 09:20 / Izvor: Avaz.ba
'Dabar' posvađao Kineze, sve završilo na Sudu BiH

Ured za razmatranje žalbi BiH prihvatio dio navoda konzorcija.

Konzorcij koji čine kompanije "China National Electric Engineering Co. Ltd" (CNEEC) iz Kine i RIKO iz Slovenije ne odustaju od borbe za gradnju hidroelektrane "Dabar", pa su pokrenuli i spor pred Sudom BiH.

Odlučujući o žalbi konzorcija ove dvije kompanije, Ured za razmatranje žalbi BiH je prihvatio dio navoda konzorcija, dok je dio odbacio kao neosnovan, zbog čega je sve završilo u Sudu BiH. 

Naime, Hidroelektrana (HE) “Dabar” raspisala je javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE “Dabra” ukupne vrijednosti nešto više od 428 miliona maraka s PDV-om.

Od 19 zainteresiranih svjetskih kompanija za gradnju HE „Dabar“, nakon raspisivanja tendera, predstavnici svega tri kineske i jedne slovenske kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da grade hidroelektranu. 

Prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije.

Ipak, u julu je preduzeće "Hidroelektrana Dabar" moralo ponovo ocjenjivati pristigle zahtjeve firmi za učešće na tenderu za izgradnju hidroelektrane „Dabar“, jer je Ured za razmatranje žalbi BiH poništio dio postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju ove HE. 

Odlučujući o žalbi konzorcija CNEEC - RIKO, Ured za razmatranje žalbi je prihvatio dio navoda konzorcija, dok je dio odbacio kao neosnovan.

Konzorcij CNEEC – RIKO je i nakon odluke Ureda za žalbe podnio tužbu Sudu BiH u kojoj ističe da je Ured trebao usvojiti njihovu žalbu i poništiti čitav postupak javne nabavke. 

Preduzeće „HE Dabar“ u vlasništvu je „HE na Trebišnjici“. Osnovano je 2011. godine, otkad se najavljuje gradnja objekata hidroelektrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije