Investicije / NEKRETNINE

"Elektroprivreda BiH" predstavila ulaganja: Izgradnja vjetroelektrana na Podveležju u februaru

30.12.2008. 10:00 / Izvor: Dnevni Avaz

Na jučerašnjoj Skupštini "Elektroprivrede BiH", održanoj u Sarajevu, usvojena je odluka o formiranju joint venture kompanije EPBiH - VINK Mostar, kojom su stvoreni preduvjeti za početak izgradnje vjetroelektrana na platou Podveležja.

Kako je za "Dnevni avaz" kazao generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, to preduzeće ima 67,8 posto vlasništva u kompaniji, a "Vjetroenergetika" iz Mostara 32,2 posto. Vjetroturbine imat će snagu od 46 megavata.

- U naredne tri godine u tzv. vjetropark planiramo uložiti 700 miliona maraka. Nakon formiranja kompanije bit će pripremljen investicioni program u skladu s vlasničkom strukturom i pokrenuto investiranje. Nadam se da bismo krajem februara mogli postaviti temeljac vjetroparka - rekao je Jerlagić.

Odlučeno je da EPBiH u narednom periodu uloži novac i u male hidroelektrane te učestvuje u finansiranju projekta u gornjoj Neretvi, vrijednog 1,2 milijarde KM, s minimalno deset posto sredstava. Namjera menadžmenta je da ta ulaganja poveća na 51 posto.

Jerlagić kaže da jučer nisu decidirano razmatrani projekti koji su povezani sa tzv. strateškim partnerima. Odluke u tom smislu, ističe, bit će donesene zavisno od odluke Vlade FBiH. Skupština je usvojila plan dobiti u naredne tri godine u vrijednosti od 205 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije