"Končar" i "Euro-Asfalt" gradit će HE Vranduk!

03.04.2018. 08:30 / Izvor: Avaz.ba
'Končar' i 'Euro-Asfalt' gradit će HE Vranduk!

Ovaj hrvatsko-bosanski konzorcij zamijenit će tako austrijski "Strabag", koji je prošle godine od "Elektroprivrede BiH" zatražio raskid ugovora.

Kompanije "Končar" i "Euro-Asfalt" nastavit će s gradnjom hidroelektrane (HE) Vranduk kod Zenice, čija je ukupna vrijednost 114 miliona maraka (57 miliona eura), saznaje "Dnevni avaz". "Euro-Asfalt" će u ovom poslu, kako nam je potvrđeno iz više izvora, biti podizvođač radova.

Ovaj hrvatsko-bosanski konzorcij zamijenit će tako austrijski "Strabag", koji je prošle godine od "Elektroprivrede BiH" zatražio raskid ugovora, nezadovoljan finansijskim uvjetima. 

Prema informacijama "Avaza", sada se, a nakon što je "Elektroprivreda BiH" sve finalizirala, čeka samo potvrda o promjeni izvođača, koju mora dati međunarodni kreditor, kako bi ovaj posao bio i ozvaničen. Potvrda se očekuje narednih dana.

Hrvatski "Končar" u ovom je poslu, prema prvobitnom ugovoru iz 2016. godine, bio podizvođač. Ali, Uprava EPBiH nakon spora sa "Strabagom" zamijenila je ulogu nosioca glavnog izvođača i prihvatila ponudu "Končara" da kao vođa konzorcija nastavi ovaj posao.

Tako je "Končar", nakon što je ranije dogovorio sve detalje s "Elektroprivredom BiH", za podizvođača poslova izabrao upravo Euro-Asfalt“ i ta zvanična odluka poslana je na odobrenje u London.

Radovi na HE Vranduk zaustavljeni su prošle godine, jer je "Strabag" zatražio da dodatna sredstva, na šta Uprava EPBiH nije željela pristati. Ova austrijska kompanija najavila je tužbu i pokretanje arbitraže.

Upravo je ovo jedan od razloga zašto je Uprava EPBiH nedavno angažirala jednu austrijsku advokatsku kuću. Potvrđuje to o obavještenje na stranici EPBiH koje je objavljeno jučer, a tiče se hitne nabavke advokatskih usluga zbog spora sa "Strabagom".

Naši izvori tvrde da je riječ o predostrožnosti, i to ako se u "Strabagu" odluče na postupak arbitraže. U sudu u Beču već je vođen spor o naplati bankovnih garancija kod "UniCredit banke".

Dogovor bio po sistemu "ključ u ruke"

Ugovor s Austrijancima, tačnije konzorcijem "Strabag" - "Končar", potpisao je Bajazit Jašarević, generalni direktora EPBiH, 8. januara 2016. godine. Tada je dogovorena gradnja ovog projekta po sistemu "ključ u ruke". No, nakon pripremnih radova i razdvajanja rijeke Bosne, "Strabag" se odlučio na raskid ugovora, nakon čega je cijeli projekt zaustavljen. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije