"Leteću palatu" prodaju za 1,2 milijarde KM

22.08.2018. 13:22 / Izvor: Glas Srpske
'Leteću palatu' prodaju za 1,2 milijarde KM

Kraljevska porodica Katara Al Tani odlučila je da proda svoj luksuzni avion “boing 747-8” za nevjerovatnih 600 miliona eura.

Kraljevska porodica Katara Al Tani odlučila je da proda svoj luksuzni avion “boing 747-8” za nevjerovatnih 600 miliona eura.

Ova prava leteća palata ima samo 400 sati leta i stvari u njoj su gotovo nove. Luksuzni avion ima nekoliko velikih dnevnih soba raspoređenih na dva sprata, raskošno opremljenu spavaću sobu sa velikim bračnim krevetom, deset kupatila i brojne detalje izrađene od zlata i srebra.

Avion posjeduje i tri zasebno uređene kuhinje, te ogromnu trpezariju koja ujedno služi i kao sala za sastanke. Tu je i medicinski centar gdje se mogu obavljati hirurške operacije i pružiti prva pomoć.

Ipak, unutrašnjost aviona se potencijalnom kupcu možda neće svidjeti, s obzirom na to da je napravljena u skladu sa arapskim stilom, odnosno kombinacijama plave, bijele i žute boje.

Pored ovoga, postoje i troškovi održavanja, budući da avion troši 13 tona goriva po satu, a tu su i troškovi za posadu, hangar i održavanje.

Katarski “boing” je kupljen kao avion za prevoz više od 400 putnika, ali su ga arapski prinčevi preuredili, tako da je sada namijenjen za 76 putnika i 18 članova posade. 

Avion kojeg se želi riješiti porodica Al Tani predstavlja najnoviju verziju poznatog “boinga 747” i dio je grupe od samo osam aviona koji su napravljeni za važne ličnosti svijeta.  Donald Tramp je takođe naručio dva ovakva aviona, koji će zamijeniti starije avione kojima se sada vozi američki predsjednik.

Po svemu sudeći, katarski prinčevi neće biti oštećeni ovom prodajom jer u svom vlasništvu imaju još 14 velikih aviona koje koriste i zvaničnici katarske vlade.

Bogatstvo od 335 milijardi

Katarska kraljevska porodica Al Tani spada među najbogatije porodice na svijetu i njihovo bogatstvo je procijenjeno na 335 milijardi dolara. Porodica koja vlada Katarom od polovine 19. vijeka broji 6.000 članova i na čelu se nalazi šeik Tamim bin Hamad, postavljen 2013. kada je abdicirao njegov otac Hamad bin Kalifa. Poznato je da oni imaju više imovine u Londonu od britanske kraljevske porodice i posjeduju najskuplju kuću u glavnom gradu Britanije, procijenjenu na 350 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije