"Neimarstvo" konačno u završnici stečaja: Radnicima tek po tri i po hiljade KM

03.05.2019. 10:07 / Izvor: Nezavisne novine
'Neimarstvo' konačno u završnici stečaja: Radnicima tek po tri i po hiljade KM

Prodajom imovine Građevinskog preduzeća "Neimarstvo" iz Trebinja konačno se, nakon šest godina, ušlo u završnu fazu stečajnog postupka.

Prodajom imovine Građevinskog preduzeća "Neimarstvo" iz Trebinja konačno se, nakon šest godina, ušlo u završnu fazu stečajnog postupka, u kojoj se namiruju povjerioci, ali, nažalost, prvenstveno oni koji su se osigurali hipotekama.

Iako je od prvobitno procijenjenih 50 miliona maraka prijavljenih potraživanja stečajni upravnik Radomir Jokić uspio osporiti preko 20 miliona, preostalih nešto manje od 30 miliona najviše uzimaju hipotekarni povjerioci, dok će radnici u isplatnom redu uspjeti da naplate tek oko 3.300 do maksimalnih 3.500 maraka po radniku.

"Uzdam se u to da će se namiriti viši isplatni red, i to po osam plata za 98 radnika koji su se vodili u firmi kada je otvoren stečaj, dok većina potraživanja ide na hipoteke, a sva imovina, pokretna i nepokretna, bila je pod hipotekom", rekao je Jokić.

On je precizirao da pod hipotekom još jedino nije zemljište na izletištu Zubačka Ubla, kod Trebinja, koje je u vlasništvu "Neimarstva", a za koje je Skupština povjerilaca donijela odluku da se proda fizičkim i pravnim licima po parcelama od po 300 do 400 kvadrata, što je pogodno za vikend naselje.

Od prodate imovine sve je uglavnom pripalo hipotekarnim povjeriocima, tako da su zemljište kamenoloma Gorica i dio pokretne imovine prodati za 240.000 maraka, od čega se djelimično namirilo Građevinsko preduzeće "Apis", ali ne i Poreska uprava.

Jokić dodaje da su završeni svi parnični postupci u stečaju "Neimarstva", pa je riješen i sudski spor u vezi s upravnom zgradom, u vezi s kojom se s ovom firmom sporila firma "Metalac", koja je takođe ranije ugašena u stečaju.

"'Metalac' je uspio da dobije drugi sprat upravne zgrade 'Neimarstva' i to je već kupilo nekoliko kupaca za solidnu sumu novca, iako smo imali peripetija, jer je zgrada bila neuknjižena", objašnjava dalje Jokić.

Ranije je namiren i razlučni povjerilac "Kors" d.o.o Laktaši s oko pola miliona maraka, unovčenjem akcija firme u preduzeću "Herc gradnja", dok će dobar dio potražilaca dugova ostati "kratkih rukava".

 "Neimarstvo" u stečaju i dalje drži neslavni dužnički rekord u Hercegovini, s priznatim potraživanjima od oko 30 miliona KM, od čega su neplaćeni porezi bili oko 7,5 miliona KM, a imovina je procijenjena na oko četiri miliona.

Radomir Traparić, bivši direktor "Neimarstva", prilikom pokretanja stečaja 2013. godine ocijenio je da je posljedica propasti ovog građevinskog preduzeća kriza bankarskog sektora, zbog koje je firma ostala bez finansijske podrške, a u okolnostima kada se strategija razvoja preduzeća bazirala na ubrzanom rastu kroz ambiciozne projekte i veliki obrt novca.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije