"Rebrendiranje Baščaršija" - prvonagrađeni projekat studenata arhitekture za obnovu stare gradske jezgre: Poštuje se prošlost, a prostor se prilagođava savremenim potrebama

04.02.2010. 13:48 / Izvor: eKapija.ba
'Rebrendiranje Baščaršija' - prvonagrađeni projekat studenata arhitekture za obnovu stare gradske jezgre: Poštuje se prošlost, a prostor se prilagođava savremenim potrebama

Povodom proglašenja najboljih studentskih projekata za uređenje Grada Sarajeva, čija je prezentacija održana 02.02.2010. godine, eKapija.ba kreće sa predstavljanjem pobjedničkih radova. Ovim projektima studenti daju prijedloge kako vratiti urbanizam u gradske prostore, ali i kako spojiti školu s privredom.

Za najbolji rad u okviru radionice "Transformacija gradskog trga" proglašen je rad "Rebrendiranje Baščaršija", autora Edina Skenderovića i Almira Rizvanovića.

Projekti su izrađeni uz pokroviteljstvo Ministarstva prostornog uređenja i okoliša KS-a, Općine Stari Grad i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, za čiju je realizaciju zainteresovanost pokazao ministar Abid Jusić.

Projekti su spoj teorije i prakse, a postoje i naznake da bi se dijelovi ovih projekata mogli implementirati u sadašnje stanje navedenih lokacija.

(Prostor čaršije - ugravirani oblici ćilima i musebci)

U obrazloženju projekta za naš portal studenti navode da se radi se o urbanoj transformaciji, izuzetno vrijednog prostora, sa ciljevima koncipiranim nakon detaljnih istraživanja i analiziranja (postojeće stanje strukture, observacija jednodnevnog života trga, anketiranje korisnika) koja su uzimale u obzir strukturalne, funkcionalne i kulturno historijske osobenosti trga.

Savremenim pristupom planiranju, a uzimanjem u obzir sve koncepcije koje su kroz historiju kreirale i mijenjale strukturu trga i inkorporiranjem njihovih vrijednosti u koncept "Rebrendiranja Baščaršije", poštiva se prošlost, a prostor se prilagođava savremenim potrebama (hiperkulturni i hipermoderni prostori potrošnje), navode oni.

(Čist bijeli prostor)

"Najprije je predviđeno uklanjanje neprikladnih elemenata na trgu, a zatim kreiranje čistog, bijelom Hrešom popločanog prostora, da bi ono što je istinski vrijedno (objekti istinske vrijednosti i niz drvenih dućana koji tvore ambijentalnu vrijednost) došlo do izražaja. Popločanje sadrži podne znakove (smjer i udaljenost specifičnih mjesta u svijetu) koji podsjećaju posjetioce da je Baščaršija uvrštena u tačke svjetskih turističkih destinacija, što je predmet globalnog rebrendiranja koji se bazira na medijskoj diseminaciji", stoji u obrazloženju projekta.

Sa druge strane lokalno rebrendiranje je bazirano na intervencijama u prostoru: stvaranje mreže međusobno povezanih prostora (prostor riječi, slike, ćilima i čaršije) te ostvarivanje longitudinalnih i podužnih veza u prostoru, koje je proisteklo iz orjentalne koncepcije mahale i čaršije-intimnog i javnog- i sokaka kao njihovih veza.

(Podni znakovi oko sebilja - "korijenje teži stablu")

Ti otvoreni javni prostori su, stoga povezani sokacima, uskim prolazima i podnim znakovima-savremenim LED održivim podnim diodama koje vode posjetioce u istraživanje i osvajanje prostora, a teže sebilju "kao korjenje stablu", i simboliziraju krivudave puteve autentične Baščaršije.

Vertikalni akcenat podnih znakova naznačen je strukturom "tri stuba jednakosti" (cjevasti kristalni paneli) koji svojim prožimanjem i preplitanjem simboliziraju jednakost i zajedničku historiju tri konstitutivna naroda.

Longitudinalne veze imaju za cilj spajanje dva dijela trga rastavljenih ulicom Mula Mustafe Bašeskije: longitudinala mobilnih prostora dnevnih aktivnosti (dani filma, muzike, knjige, riječi, slike, pjesme, Baščaršije .. itd); longitudinala cvijetnih prostora (zelena pauza) te na kraju longitudinala postojećih česama koja ima za cilj duhovno spajanje i simboliziranje viječnosti.

(Spajanje dva dijela trga)

Transferzalne veze su ustvari veze pješačkih ulica:Ćurčiluk veliki-Bravadžiluk; Sarači-Kazandžiluk; Ulica Mula Mustafe Bašeskije (koja je posebno tretirana granitnim popločanjem, proširivanjem trotoara i zelenim pauzama) a sve u cilju otvaranja trga prema okruženju.

Koncept je dodatno naglašen urbanim mobilijarom vlastitog dizajna (jer unikatan prostor zahtjeva unikatne elemente) sa deniveliranim načinom sjedenja (tradicionalno-savremeno) adekvatne materijalizacije (lamelirano drvo koje bojom odgovara kontekstu).

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije