Investicije / NEKRETNINE

"Sisecam soda Lukavac" gradi novi pogon: Investicija vrijedna 15 mil. KM

12.09.2009. 10:07 / Izvor: Nezavisne novine

U fabrici "Sisecam soda Lukavac" (SSL) 11.09.2009. godine je položen kamen temeljac za izgradnju novog pogona kalcinacije, koji bi u rad trebalo da bude pušten u martu naredne godine.

U izgradnju novog pogona i nabavku kompresora, turski investitori, koji su lukavačku fabriku privatizirali prije tri godine, uložit će 15 miliona KM.

"Ovom investicijom proces proizvodnje u SSL bit će potpuno modernizovan, u svakom svom segmentu, te će dnevna proizvodnja dostići nivo od 300.000 tona", istakao je šef finansijskog sektora SSL-a Umut Baris Donmez.

Ates Kurt, predsjednik hemijske grupacije "Sisecam", u čijem je vlasništvu "Sisecam soda Lukavac", u obraćanju radnicima i domaćim i zvanicama iz Turske istakao je da su u uslovima svjetske ekonomske krize potrebni zajednički napori radnika i Uprave fabrike na rješavanju tekućih problema.

Prema podacima turskih investitora od 2006. godine uložili su oko 58 miliona KM za modernizaciju fabrike u Lukavcu, iako je ona zabilježila kumulativni gubitak od 30 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije