Investicije / URBANIZAM

"Smart System" kao spona između dijasporskih investicija i lokalne radne snage

25.09.2021. 09:33 / Izvor: Fena

USAID projekt "Diaspora Invest" i Biznis centar bh. dijaspore uključili su kompaniju "Smart System" iz mjesta Pukiš kod Lopara u svoj sistem tehničke podrške.

Savo Rikanović i Marijana Mihailović iz te kompanije naveli su da je ta mlada firma svoj uspjeh postigla na švicarskom tržištu, a postepeni rast proizvodnje i broja radnika u BiH pokazuje da spona između dijasporskih investicija, međunarodnog tržišta i lokalne radne snage donosi uspjeh.

"Godine rada direktora i suvlasnika firme Gorana Novakovića u Švicarskoj su ga motivisale da pokrene posao i na našim prostorima. Okupili smo mladi tim, koji ima znanja i mogućnosti da unese novitete i olakšanje u građevinskim radovima. Mi se bavimo planiranjem i proizvodnjom elektroinstalacije stambenog prostora prilikom izgradnje i betoniranja. Naš cijeli koncept se zasniva na boljem planiranju elektroinstalacija u stambenim prostorima prilikom izgradnje. Drugačiji pristup ovom pitanju može donijeti značajne uštede, osigurati veću efikasnost u izgradnji i bolju iskoristivost prostora.", poručila je Mihailović.

Sve je krenulo od istraživanja mogućnosti koje će osigurati bržu i povoljniju izgradnju stambenih objekata.

"Ovaj proces je nastao iz jednog cilja, kako olakšati posao električarima, donijeti uštede na vremenu i materijalu. Napravili smo posao iz BiH za Švicarsku, tamo postigli uspjeh, dokazali se kvalitetom i sada želimo sve to ponuditi kompanijama u našoj zemlji. Ono po čemu se mi razlikujemo od drugih jeste brzina, kvalitet i efikasnost izrade elektroinstalacija.", dodao je Rikanović.

Ističu da takav sistem nudi bolju izolaciju, efikasniju gradnju, lakšu montažu i smanjuje troškove.

"Radimo izradu instalacija za Smart Home sisteme uz korištenje posebnih kablova i instalacija namijenjenih za ovaj pristup. Osiguravamo instalacije, programiranje i sve ostale prateće elemente. Takvi sistemi će donijeti uštedu energije i promijeniti potpuno smjer u kojem idu ulaganja u mjesta stanovanja u budućnosti. Pokrenuli smo distribuciju Abi Solar panela, čime želimo otvoriti i novo poglavlje u segmentu rada na energetskoj efikasnosti. Riječ je o pristupačnim panelima koja odlično funkcionišu, lakša su za održavanje i donose visok stepen povrata na uloženo.", rekao je Rikanović, saopćeno je iz USAID projekta "Diaspora Invest".

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije