"Sokolovgrad" na Ravnoj Romaniji još čeka režiju Emira Кusturice

30.11.2018. 11:12 / Izvor: Akta.ba
'Sokolovgrad' na Ravnoj Romaniji još čeka režiju Emira Кusturice

Turistima u Republici Srpskoj je na raspolaganju odavno trebalo da bude etno selo "Sokolov grad", mjesto koje bi ljepote Romanije "otvorilo" svijetu.

Turistima u Republici Srpskoj je na raspolaganju odavno trebalo da bude etno selo "Sokolov grad", mjesto koje bi ljepote Romanije "otvorilo" svijetu. Skupština opštine Sokolac prije četiri godine, dala je saglasnost za osnivanje preduzeća “Sokolov grad”, u cilju izgradnje istoimenog etno sela na Ravnoj Romaniji.

To preduzeće trebalo je da bude u vlasništvu opštine i firme Emira Кusturice – "Lotika" Mokra Gora. Tadašnji, a i današnji načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ovlašten je da potpiše ugovor o osnivanju preduzeća sa Кusturicom, po čijoj zamisli i u čijoj režiji bi se i gradio „Sokolovgrad“. Preduzeće još uvijek nije osnovano.

Sve je ostalo samo na zamisli, iako je te 2014. godine opština Sokolac izdvojila 317.471 КM za oblovinu koja je trebalo da se pripremi za gradnju "Sokolovoggrada". Čak je mehanizacija iz "Andrićgrada" preseljena na Ravnu Romaniju, ali dalje od pripremnih radova na dva hektara, od ukupno 50 hektara na kojima bi trebalo da niknu objekti, nije se maklo.

Načelnik Bjelica je 2014. godine kazao da je teren mašinski očišćen, da je izgrađen nasip i saobraćajnice koje će biti korištene za pristup mehanizaciji, te da je u toku izrada dokumenata poslovnog uređenja i tehničke dokumentacije budućih objekata.

Prvi objekat koji je trebalo da bude građen bio bi 800 metara kvadratnih i na ulazu u etno selo, a u planu je gradnja još jednog takvog objekta. Svi drugi objekti u etno selu trebalo je da budu izgrađeni u dinarskom stilu površine između 60 i 70 metara kvadratnih. Planirana je i gradnja crkve brvnare i episkopskog ljetnikovca.

Bjelica sada kaže da će projekat gradnje etno sela biti nastavljen i da je upravo prije nekoliko dana o tome razgovarao sa Кusturicom.

"Zajedničko preduzeće nikada nije osnovano, to nije stalo, samo je odloženo. Sada nastavljamo priču jer je došlo vrijeme da se to pokrene. Nadam se da ćemo sada imati podršku Vlada RS i Srbije", rekao je Bjelica.

Dodao je da je projekat privremeno zaustavljen zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa.

"To ne treba da bude neka vrsta klasičnog etno sela poput Drvengrada, Stanišića ili Кotromanićeva, već treba ići u pravcu izgradnje objekata u kojima će mještani prodavati svoje proizvode i gdje će domaća ogranska hrana romanijskog kraja biti servirana gostima, da svi zaintersovani mogu da kupe čuveni romanijski kajmak – skorup, meso, rakiju, med…Velike su mogućnosti, samo je potrebno da se zainteresovani, mještani i svi drugi privrednici uključe i organizuju. U svemu tome imaće punu podršku opštine i mene lično. Samim tim što je u ovaj projekat uključen i naš čuveni režiser Emir Кusturica ogromna je stvar kada je u pitanju promocija 'Sokolovog grada'. Ravna Romanija bi ovim bila povezana sa 'Drvengradom' i 'Andrićgradom', a proizvodi poljoprivrednika Romanije lakše bi nalazili kupce", smatra Bjelica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije