Investicije / NEKRETNINE

"Toplana" Banja Luka: Za vrelovod dobili 12 miliona KM

18.04.2009. 12:32 / Izvor: Nezavisne novine

Izgradnja vrelovoda od "Toplane" do Hotela "Bosna" bi trebalo da bude završena do septembra, odnosno do početka nove grijne sezone. Narodna skupština RS odobrila je sredstva od 12 miliona KM za ove radove.

Novo Vučeta, tehnički direktor "Toplane" a.d. Banja Luka, rekao je da se ne zna tačan datum kada će početi radovi, ali da je poznato da će izgradnja početi što prije.

On je naglasio da rekonstrukcijom kompletne vrelovodne mreže dnevnih gubitaka ne bi ni bilo, a i kvalitet grijanja bi bio znatno bolji.

"Izgradnjom novog vrelovoda će biti ostvarena velika novčana ušteda. O tome kolike novčane gubitke je "Toplana" imala proteklih godina zbog dotrajalih cijevi će se moći precizno govoriti tek kada bude napravljen obračun za proteklu grijnu sezonu", kazao je Vučeta.

On je istakao da su izvođači modernizacije vrelovodne mreže od "Toplane" do "Bosne" izabrani prije sedam mjeseci.

Prema njegovim riječima, izvođači ovog posla će biti konzorcijum "Montavar" iz Slovenije, "Hidrokop" iz Banja Luke i "Izo plus" iz Njemačke.

Vučeta je kazao da je modernizacija vrelovoda neophodna jer je toplovodna mreža stara u prosjeku 35 godina, a svjetski standardi nalažu da se rekonstruiše svakih 25 godina.

"Toplana" je u lošem stanju jer otkako je izgrađena još nije nikako rekonstruisana, a broj korisnika se iz godine u godinu povećavao", istakao je Vučeta.

U preduzeću "Hidrokop" kažu da njemačka firma "Izo plus" već ima spremne cijevi i kako sada, kada su novčana sredstva obezbijeđena, nema prepreke da uskoro počnu radovi.

"Planirano je da pored vrelovoda od "Toplane" do Hotela "Bosna" budu rekonstruisani i vrbaski, koji ide od "Toplane" do Zelenog mosta, industrijski odnosno od "Toplane" do "Jelšingrada", i centralni, koji spaja navedene u jednu cjelinu, a ide duž naselja Nova varoš", pojašnjava Vučeta.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Projekti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije