Svjetska banka

Investicije / PROJEKTI

Svjetska banka započinje unapređenje energijske efikasnosti u BiH

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin rekao je novinarima nakon sastanka da se predstavnici Svjetske banke žele uključiti u provedbu projekata, koji su vezani za unaprjeđenje energijske efikasnosti u našoj zemlji.

20.01.2022. 16:16 / Izvor: Akta.ba

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin razgovarali su danas putem online platforme sa predstavnicima Svjetske banke o projektima energetske efikasnosti, jačanju monitoringa i upravljanja kvaliteta zraka.

Premijer Hodžić i resorni ministar Karadžin upoznali su predstavnike Svjetske banke sa aktivnostima provedenim na polju energijske efikasnosti i zaštite okoliša, kao i sa problemima zagađenja vazduha s kojima se suočava TK, te sa saradnjom sa stranim organizacijama poput UNDP-a , Gizz-a, USAID-a u spomenutim oblastima. Također iznesene su intencije i planovi za naredni period, kako bi se razmotrilo na koji način Svjetska banka može ulagati u buduće projekte energijske efikasnosti.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin rekao je novinarima nakon sastanka da se predstavnici Svjetske banke žele uključiti u provedbu projekata, koji su vezani za unaprjeđenje energijske efikasnosti u našoj zemlji i da će se u naredne tri sedmice voditi razgovori oko tehničke pomoći i izgradnje kapaciteta i investicijskih potreba vezanih za te projekte. Dodao je, da je Svjetska banka trenutno zainteresirana za stambeni sektor koji se odnosi na fizička lica, i za konverziju kotlova na ugalj sa drugim alternativnim okolinski prihvatljivijim sistemima. Komponente projekta o kojima je razgovarano se odnose na grijanje u stambenom sektoru, energijsku efikasnost u stambenom sektoru, urbanu mobilnost (saobraćaj). Predstavnici Svjetske banke zatražili su informacije na koji način se vrši monitoring kvalitete vazduha i upravljanje kvalitetom vazduha u TK.

"Bilo je riječi i o sektoru termoenergetike, i projektu Pravedna tranzicija koji provodi Svjetska banka vezano za dekarbonizaciju u sektoru ugljarstva, mi smo uključeni u projekat i ponudili smo pomoć u koordiniranju projekata, odnosno u 4 njihova pilot projekta u BiH, od kojih se dva provode u našem kantonu u rudnicima Kreka i Banovići", dodao je ministar Karadžin.

U narednom periodu će Svjetska banka na osnovu provedenih razgovora i dobijenih imputa definisati Strategiju rada na polju energijske efikasnosti u BiH. TK jedan je od lidera na polju energijske efikasnosti u BiH, bez obzira na oskudna sredstva s kojima raspolaže u budžetu i intencija je da se nastavi u tom duhu i u budućnosti, poručeno je sa sastanka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije