Pokrenut proces za obnovu bob staze na Trebeviću

26.01.2022. 13:02 / Izvor: Akta.ba
bob staza Trebević

Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić pokrenut je proces čiji je cilj obnova olimpijske bob staze na Trebeviću.

Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić pokrenut je proces čiji je cilj obnova olimpijske bob staze na Trebeviću. 

"Na moju inicijativu, uz podršku gradskih vijećnika, danas smo pokrenuli još jedan važan proces koji u konačnici vodi do obnove olimpijske bob staze na Trebeviću. Bob staza ima veliki potencijal da se uključi u svjetske takmičarske tokove, ali i da bude atraktivna turističko-rekreativna lokacija, jedina u regionu", napisala je Karić na svom facebook profilu. 

Grad Sarajevo je, u okviru Budžeta za 2022. godinu, planirao adekvatna namjenska sredstva za realizaciju ovog Projekta.

"Grad Sarajevo će tražiti mogućnost iznalaženja dodatnih sredstava u saradnji sa drugim nivoima vlasti, domaćim i međunarodnim subjektima", stoji odluci Gradskog vijeća. 

Kao razlog donošenja ove incijative navode to da Trebević, kao olimpijska planina, treba da ima sadržaje koji su bili u funkciji za vrijeme olimpijade u Sarajevu 1984. godine.

"Bob staza predstavlja atrakciju i ima potencijal da obogati turističku ponudu grada. Također, obzirom da u svijetu postoji samo 13 licenciranih bob staza, obnova bi otvorila mogućnost pozicioniranja Sarajeva na mapi sportskih gradova koji mogu ugostiti ova specifična sportska takmičenja. Naravno, možda najveći benefit bi bio razvoj zimskog sporta. Također, postoji mogućnost da se buduća bob staza koristi i u ljetnom periodu za održavanje raznih sportskih ekstremnih takmičenja, koji privlače veliki broj posjetilaca. Ova Odluka se donosi kako bi se formalizovali planovi i dala mogućnost Gradu Sarajevu da pokrene aktivnosti i učestvuje u obnovi Olimpijske bob staze na Trebeviću", napisali su. 


 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije