Građani predali mišljenje o projektu, traže očuvanje prvobitnog izgleda sarajevskog trga

28.01.2022. 09:51 / Izvor: Akta.ba
trg obnova

Građani, okupljeni u Facebook grupi "Spasimo Trg oslobođenja - Alija Izetbegović i njegova stabla", predali su stavove o projektu rekonstrukcije Trga Oslobođenja-Alija Izetbegović.

Nakon obavljenog javnog uvida, građani okupljeni u Facebook grupi "Spasimo Trg oslobođenja - Alija Izetbegović i njegova stabla", predali su stavove i mišljenja o projektu rekonstrukcije Trga Oslobođenja-Alija Izetbegović na protokole Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Sada je na Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Općini Stari Grad, da ih razmotre, uvaže i realizuju.

Uz dopis dostavljena su im i stručna mišljenja članova Mirze Hrustemovića i Senada Cobera Hafizovića, koji su obojica diplomirani inženjeri arhitekture. 

Obrazlažući svoje zahtjeve, građani prije svega traže da se tokom sanacije očuva prvobitni izgled sarajevskog Trga.

"Projektnim zadatkom nisu dovoljno definisane sve potrebe za potpunu izradu projektne dokumentacije. Osnovna zamjerka je da projektnim zadatkom nisu u potpunosti sagledane sve buduće potrebe parka koje će u budućem kratkoročnom periodu dovesti do naknadnih radova a što bi uzrokovalo prekopavanje saniranog parka i podizanje tekpostavljenih kamenih ploča", navodi se u mišljenju Senada Hafizovića nakon izvršenog uvida.

Smatraju potpuno neprihvatljivim da se prostor na zapadnoj starni parka prema zgradi nekadašnjeg preduzeća "Svjetlost" kao i i prostor ispred Saborne crkve na istočnom obodu parka ne tretira obuhvatom ovog projekta. Neophodno je odmah poduzeti odgovarajuće korake na koordinaciji između Općine Centar i Općine Stari grad, institucije Grada Sarajeva kao i Kantonalnog ministarstva na usaglašavanju projektne dokumentacije i izvođenja radova. 

"Potpuno je neprihvatljivo i sramno pristupiti izvođenju radova i izradi projektne dokumentacije a same radove izvesti na polovini parka zanemarujući dio koji administrativno pripada Općini Centar, jer isti i vizuelno i namjenski pripada trgu "Trg Oslobođenja - Alija Izetbegović", poručili su građani.

Na to pitanje nisu mogli odgovoriti u Federalnom ministarstvu, izuzev da je to odluka investitora, odnosno Općine Stari Grad. Ipak, građani žele da zahvatom rekonstrukcije bude obuhvaćen cijeli prostor Trga, ispred zgrade Svjetlosti, kao i ispred zgrade Ekonomskog fakulteta. 

Uključiti i ostale institucije u finansiranje

Napominju da je to i preporuka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, s tim što je Komisija saglasna da se može raditi i u fazama, ali oni ne vide razloga za to. 

"Kada se radi, neka se uradi sve odjednom, a ne da imamo raskopavanje i zatvaranje parka/Trga tri puta. Ukoliko je za Investitora razlog da ne radi cijeli Trg nedostatak sredstava, neka se obrati za učešće u finansiranju Općini Centar, jer dio ispred zgrade Svjetlosti je područje te općine. Takođe, obzirom da se radi o dvije gradske općine i o javnom prostoru i Grad Sarajevo bi se trebao uključiti u finansiranje"smatraju građani.

Mišljenja su da Grad ima dužnost i obavezu da vodi računa o javnom gradskom prostoru, što jeste Trg Oslobođenja-Alija Izetbegović, isto kao što je obavezan da vodi računa o javnim zelenim površinama u gradu.

"Kao što smo uvijek isticali, ovaj prostor jeste na lokalitetu Općine Stari Grad, ali nije od interesa i značaja samo za stanovnike Starog Grada, nego za sve građane grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, pa i šire obzirom da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, a ovaj Trg se nalazi u srcu Sarajeva".

Jasno definisanje statue Multikulturalnog čovjeka

Dalje napominju da u projektu ima jedna stavka koja se odnosi na statuu Multikulturalnog čovjeka i koja je dosta nejasna i ostavlja prostor za manipulaciju.

"Tražit ćemo da se jasno definiše da je mjesto Multikulturalnog čovjeka upravo ovo na kojem je sada i da se ovim projektom ne predviđa njegovo premještanje na drugu lokaciju. Također, tražit ćemo da se statua adekvatno tj. stručno zaštiti kada počnu radovi na Trgu, da ne bi došlo do slučajnog oštećenja", poručili su.

Inače, centralni dio Trga će ostati i njegova visina će biti 45cm. Gornje ploče će biti isto širine 45cm, tako da će se tu i dalje moći sjesti. Prema navodima građana, šahovska ploča će biti i dalje dio Trga, bit će nova, ali na istom mjestu. Pored su predviđeni ormarići da se ostave figure. Rasvjeta nije predviđena ovim projektom, ali kao što su već članovi arhitekte Mirza Hrustemović i Senad Cober Hafizovic, već naveli, trebalo bi je uraditi u sklopu ovog projekta. 

park 5

"Naravno to treba da bude u skladu sa svjetlosnim nezagađivanjem, obzirom da u parku imamo koloniju vrabaca, kao i druge ptice, kojima bi prejaka rasvjeta smetala. Diskretno osvjetljenje, naročito statue Multikulturalnog čovjeka, kao i bista književnika, svakako bi bilo neophodno".

Ono što je manjkavost ovog projekta je i nedostatak rasvjete. Veoma je važno da se Trg/park adekvatno i kvalitetno osvijetli ne samo radi vizuelno-estetskog razloga već i radi sigurnosnog aspekta.

"Dio uz Ferhadiju prema Tržnici ostaje i dalje u priličnom mraku. I centralni dio, oko skulpture nema dovoljno rasvjete. Bilo bi dobro da se drveće i skulptura osvijetle sa prizemnom rasvjetom, jer to može biti veoma efektno. Ako se već radi nova pologa, popločanje i padovi za odvodnju bila bi zaista šteta da se to opet kopa a uz to postoji i opasnost da bi poslije tog zahvata moglo doći do problema sa odvodnjom. Kad se već kopa, onda je to i prilika da se pojača rasvjeta po parku, to je 4-5 stubova". 

Iz projekta se da zaključiti da "privremeni" kafei i dalje ostaju oko Trga čime građani također nisu zadovoljni. Smatraju da je vrijeme da se ti "privremeni" objekti uklone, da ne bi postali trajni.

Pored toga, kažu, da postojeći panoi za oglašavanje možda donose zanemarljiv prihod Općini Stari grad, ali su ruglo koje ne smije naći svoje mjesto u projektu koji pretenduje da uklanja objekte “niske ambijentalne vrijednosti”.

Za kraj, kažu postoji i problem (ne)regularnosti tj. način na koji je Općina Stari Grad vodila cijeli ovaj postupak što je tema za sebe, koja se ni u kojem slučaju neće zanemariti.

Podsjetimo, investitor projekta rekonstrukcije je Općina Stari Grad, po projektu firme Urbing d.o.o. Sarajevo.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je ranije da će pitanje Trga Alije Izetbegovića biti riješeno na način da će se raditi rekonstrukcija platoa, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh. književnika, šahovskog platoa i drug

Ukupni predračun troškova iznosi 938.948,69 KM.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije