ODOBRIO DOM NARODA

Elektroprivreda BiH se zadužuje 25,1 milion eura za solarne elektrane "Gračanica 1 i 2"

13.06.2024. 12:52 / Izvor: Akta.ba
fne gračanica

Odlukom se Elektroprivredi BiH daje prethodna saglasnost za kreditno zaduženje kod EBRD-a u iznosu 25.100.000,00 EUR-a, s rokom otplate 10 godina.

Dom naroda Parlamenta FBiH, 12.06.2024. godine, usvojio je Odluku o davanju prethodne saglasnosti Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta "lzgradnja fotonaponske elektrane Gračanica 1 (FNE Gračanica 1) i fotonaponske elektrane Gračanica 2 (FNE Gračanica 2)", koju je prethodno usvojio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Odlukom se Elektroprivredi BiH daje prethodna saglasnost za kreditno zaduženje kod EBRD-a u iznosu 25.100.000,00 EUR-a, s rokom otplate 10 godina uključujući i 2 godine grace perioda.

Realizacija projekta izgradnje FNE "Gračanica 1 i 2", ukupne snage 2x22,5 MW, zajedno sa transformatorskom stanicom 110/20kV Gračanica, predviđena je na završenom odlagalištu RU "Gračanica", u Općini Bugojno (katastarska općina Odžak), područje Srednjobosanskog kantona.

Za izgradnju ovih objekata Elektroprivreda BiH je pribavila urbanističke saglasnosti od Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona.

Podsjetimo, izgradnja fotonaponskih elektrana (FNE-i) Gračanica planirana je na napuštenim odlagalištima Rudnika uglja Gračanica, koja se nalaze u Općini Bugojno pored Općine Gornji Vakuf - Uskoplje.

Projekt solarnih elektrana Gračanica jedan je od prvih velikih (utility-scale) fotonaponskih projekata koji će se provoditi u BiH. Projektom se namjerava podržati EPBiH u razvoju novih postrojenja za proizvodnju energije na lokaciji napuštenog vanjskog odlagališta koje se koristilo za eksploataciju uglja, pomažući u povećanju prodora obnovljivih izvora energije u zemlji, istovremeno sanirajući odlagališta industrijskog otpada.

Prema preliminarnim odobrenjima za priključenje, FN projekt ima ukupni kapacitet od 50 MWdc. Projekt solarnih elektrana "Gračanica" podrazumijeva dvije solarne fotonaponske elektrane: Gračanica 1 i Gračanica 2, svaka predviđenog kapaciteta 25 MWp.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije