39 parkinga u Novom Gradu dobit će novu javnu rasvjetu

11.08.2020. 11:39 / Izvor: Akta.ba
39 parkinga u Novom Gradu dobit će novu javnu rasvjetu

Konzorcij firmi SES i STEP radit će sanaciju i rekonstrukciju javne rasvjete na parking plohama na prostoru općine Novi Grad.

Nakon što je Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj godini započela realizaciju projekta obnove i modernizacije rasvjete na parkinzima, u ovoj godini moderna LED tehnologija koja troši manje električne energije, a istovremeno daje bolji efekat osvjetljenja, te ima duži vijek trajanja, bit će postavljena na preostalih 39 parkinga. Osim toga radit će se nova javna rasvjeta na Trgu solidarnosti i Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju, u A fazi.

Okvirni sporazum za realizaciju tih projekata, ukupne vrijednosti oko 634.729 KM potpisali su danas u zgradi Općine, Kenen Bukva, šef Odsjeka za saobraćajnu infrastrukturu u Službi za investicije Općine Novi Grad i predstavnik konzorcija firmi SES d.o.o. Sarajevo i STEP d.d. Sarajevo Emir Dedović.

Konzorcij firmi SES i STEP radit će sanaciju i rekonstrukciju javne rasvjete na parking plohama na prostoru općine Novi Grad.

Kenan Bukva istakao je da je u prošloj godini Općina Novi Grad pripremila projektnu dokumentaciju, elaborate i izvela jedan dio sanacije javne rasvjete na parkinzima u vrijednosti od oko 335.000 KM.

"Obnovljena je rasvjeta na 26 parkinga, postavljena su nova rasvjetna tijela sa LED tehnologijom. S obzirom na to da ti parkinzi od same izgranje nikad nisu obnavljani ni održavani i bili su izuzetno mračni, veliki broj građana parkirao je vozila po trgovima i oko zgrada, smatrajući da su im vozila na tim mjestima sigurnija. Rješavajući to pitanje, Općina Novi Grad je započela projekat da se podigne nivo sigurnosti na tim parkinzima, međutim, s obzirom na to da nismo imali sredstava da svih 65 parkinga osvijetlimo, u ovoj godini nastavljamo sa sanacijom i izgradnjom javne rasvjete na preostalim parkinzima“, objasnio je Bukva.

Sanacija i rekonstrukciji javne rasvjete radit će se i na dva trga na području mjesnih zajednica „Alipašino Polje A-I“ i „Alipašino Polje A-II“, Trg solidarnosti i Trg međunarodnog prijateljstva, tačnije od zgrade Općine do Nedžarića. Za izvođenje tih radova procedurom javne nabavke odabrana je firma SES d.o.o. sa kojom je potpisan okvirni sporazum.

"Šetnica prolazi kroz dvije mjesne zajednice i bila je izuzetno mračna, stara rasvjeta nikada od izgradnje naselja nije rekonstruisana, ima dosta polomljenih stubova, te je planirano postavljanje novih rasvjetnih tijela, sa novim parametrima osvijetljenosti, tako da u večernjim satima bude ugodnije za kretanje pješaka, a radi se oko kilometar šetnice“, ističe Kenan Bukva.

Firma SES d.o.o. već nekoliko godina radi projekte osvjetljenja na području općine Novi Grad.

"Prošle godine smo radili dobar dio parkinga i zadovoljstvo nam je reći da su građani prezadovoljni kako su riješeni parkinzi na kojima smo radili rekonstrukciju rasvjete. Ovim ugovorom predviđeno je 39 novih parkinga, tako da bi završetkom ovih radova, općina Novi Grad trebala imati pokrivenu osvijetljenost parkinga od 100%, trenutno nijedna općina nije uradila tako nešto. Kada je u pitanju šetnica bit će zamijenjeno 79 dotrajalih stubova“, ističe Dedović.

Također je kazao da će se ovim radovima, u ulici Ive Andrića, gdje se spajaju dva trga, pješački prelaz osvijetliti kvalitetno i značajno povećati osvijetljenost na tom dijelu.     

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije