Hadžić: Koridor 5-C mora biti izgrađen u roku

12.12.2012. 04:53 / Izvor: Fena
Hadžić: Koridor 5-C mora biti izgrađen u roku

Trenutno je u izgradnji 27 kilometara autoceste, a početkom 2013. planiramo izgraditi narednih 52 km. Na gradilištima će raditi 5.000 radnika. Nastavljamo i s eksproprijacijom zemljišta da bi se stekli uvjeti za nesmetanu gradnju naše autoceste, kazao je Hadžić.

Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić i šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen na sastanku održanom u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH razgovarali su danas o mogućnostima ubrzanja izgradnje koridora 5-C, izradi transportne strategije BiH i preuzimanju kontrole bh. zračnog prostora od BHANSA-e.

Sastanku je prisustvovao i ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić. U razgovoru o načinima ubrzanog finansiranja izgradnje koridora 5-C, ministar Hadžić je izrazio nadu da će EU podržati napore Ministarstva i drugih nadležnih bh. institucija da bi se ubrzala izgradnja koridora 5-C. "Vjerujem da ćemo koridor 5-C izgraditi u roku. Uvezivanje s evropskom putnom infrastrukturom potvrdit će važnost naše zemlje, ne samo za Evropsku uniju (EU). Trenutno je u izgradnji 27 kilometara autoceste, a početkom 2013.  planiramo izgraditi narednih 52 km. Na gradilištima će raditi 5.000 radnika. Nastavljamo i s eksproprijacijom zemljišta da bi se stekli uvjeti za nesmetanu gradnju naše autoceste. Koridor 5-C mora biti završen do početka 2020. godine", istakao je Hadžić.

Kao vid podrške, u organizaciji specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, u drugoj polovini januara naredne godine, bit će održan sastanak predstavnika bh. institucija uključenih u izgradnju koridora 5-C radi formiranja Koordinacionog tijela za izgradnju koridora 5-C.

Zadatak ove grupe bila bi izrada akcionog plana ubrzane izgradnje autoceste na koridoru 5-C.  Usvajanju Politike transporta BiH prethodi izrada strategije transporta BiH. Usvajanje ovih dokumenata planirano je početkom marta 2013. godine.  Tokom sastanka, ministar Hadžić i ambasador Sorensen razgovarali su i o formiranju BHANSA-e, ATM strategiji, bh. kontrolorima letenja koji se obučavaju u Beogradu i saradnji BiH i EUROCONTROL-a.  Ministar Hadžić je naglasio da se sve aktivnosti preuzimanja kontrole bh. neba od  BiH odvijaju po planiranoj dinamici. "Tokom naredne godine, BiH će kontrolirati svoje nebo", kazao je Hadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti