400.000 KM za čišću vodu i upravljanje otpadom

30.08.2018. 11:36 / Izvor: Večernji List
400.000 KM za čišću vodu i upravljanje otpadom

Riječ je o neutrošenim sredstvima iz II. projekta upravljanja čvrstim otpadom u BiH.

Gospodarska društva u Fede­raciji Bosne i Hercegovine koja upravljaju regionalnim ili dru­gim sanitarnim deponijima za upravljanje otpadom dobit će 300.000 konvertibilnih maraka u cilju unapređenja upravljanja otpadom. Također, 100.000 kon­vertibilnih maraka rasporedit će se za sufinanciranje projekata za unapređenje upravljanja komu­nalnim otpadom i prečišćavanje otpadnih voda.

Izgradnja deponija

Riječ je o sredstvima iz II. projek­ta upravljanja čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini koja su ostala neutrošena te je Federalno mini­starstvo okoliša i turizma Vladi Federacije Bosne i Hercegovine lizacije projekata. Inače, II. pro- jektupravljanja čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini projekt je koji je odobrila Svjetska banka 25. studenoga 2008. godine u iznosu
od 40 milijuna dolara. Sredstva su raspoređena po entitetima, i to 55% za Federaciju Bosne i Her­cegovine (14,89 milijuna eura) i 45% za Republiku Srpsku (12,19 milijuna eura).

Projekt je pripremljen kao druga faza uspješno realizi­ranoga upravljanja čvrstim otpadom, a na osnovi nagla­šene potrebe vlada obaju en­titeta za nastavak rješavanja pitanja upravljanja otpadom. Sredstvima iz tog projekta izgra­đena su dva regionalna deponija u Mostaru i Livnu.

Prema informaciji o realizaciji II. projekta upravljanja čvrstim otpadom, koja je nedavno raz­matrana i usvojena na Vladi Fe­deracije Bosne i Hercegovine, regionalni deponij izgrađen u Mostaru završen je i počeo je s radom u rujnu 2014. godine. De­ponij izgrađen u Livnu završen je nedavno. Uz Livno i Mostar ovim projektom bili su obuhvaćeni i Tomislavgrad, Gornji Vakuf, Bihać, Živinice i Zenica.

Od navedenih sredstava, u Tomislavgradu je urađena studija izvodljivosti odabrane lokacije Pakline. U Gornjem Vakufu urađen je projek izgradnje I. faze regionalnog deponija i studija utjecaja na okoliš, ali nije mogla biti izdana okoliš dozvola te je kreditor odustao i daljnjeg investiranja.

Kreditor odustao

U Bihaću je također kroz spomenuti projekt urađen projekt izgradnje I. faze regionalnog deponija i studija utjecaja na okol ali nije mogla biti izdana okoliši dozvola i kreditor je odustao od daljnjeg investiranja.

Dio drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom obuhvatio je i Živinice, gdje je navedeni sredstvima napravljena projektna dokumentacija i osigurane su sve potrebne dozvole, ali nije bilo vremena za realizaciju daljnjih radova.

U Zenici je kroz ovaj projekt saniran i zatvoren deponij otpada u skladu s europskim standardima SIDE. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije