Proizvodnja raste, sirovine problem

Investicije

Proizvodnja raste, sirovine problem

Problem drvne industrije veći je u Federaciji BiH nego u RS. Vlada RS je još 2011. godine uredila ovu oblast, tako što je prednost data firmama koje se uspješno bave finalnom proizvodnjom.

28.02.2015. 08:40 / Izvor: Nezavisne novine

Drvna industrija u BiH posljednjih godina bilježi značajan uspjeh kada je izvoz u pitanju, ali i kada je u pitanju zapošljavanje novih radnika.

Jedini problem za ovu uspješnu privrednu granu u BiH predstavlja nedostatak sirovina, ali i prekomjeran izvoz tih istih sirovina iz BiH od strane malih privatih pilana.

Ovaj problem veći je u Federaciji BiH nego u RS.

Naime, Vlada RS je još 2011. godine uredila ovu oblast, tako što je prednost data firmama koje se uspješno bave finalnom proizvodnjom.

Ova grana industrije bila je najuspješnija u prošloj godini, posebno kada je u pitanju izvoz u zemlje Evropske unije.

Selma Bašagić, sekretar Asocijacije grupacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da, na osnovu zvaničnih podataka Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izvoz drvne industrije u BiH u 2014. godini iznosio je više od 1,9 milijardi KM, što je 9,3 odsto više nego u 2013. godini.

"Pokrivenost uvoza izvozom je bila 358,6 odsto. Znači ta tendencija povećanog izvoza se nastavlja, kao i tendencija suficita u izvozu drvne industrije, jer je on posljednjih godina tri puta veći nego uvoz", kaže Bašagić.

"Mnoge fabrike povećavaju izvoz finalnih proizvoda, dakle ne samo namještaja, nego i građevinske stolarije i ostalih finalnih proizvoda, jer se mnoge fabrike koje su se doskora bavile primarnom preradom okreću finalizaciji, što je veoma dobar znak", pojašnjava Bašagić i dodaje da fabrike imaju problema s nedostatkom sirovine.

Ključno je, kako je istakla, što je raspoloživa sirovinska osnova manja od potreba.

"U proteklih 15 godina veliki broj pilana izgrađen je uz pomoć mnogobrojnih povoljnih kreditnih sredstava naših donatora, a mnoge od njih rade nezakonito i one su te koje uglavnom i izvoze tu sirovinu", ističe Bašagić.

Muhamed Pilav, član Grupacije drvne industrije u Privrednoj komori FBiH i direktor firme koja se bavi izradom namještaja "MS&Wood", kaže da je drvna industrija jedna od najuspješnijih grana, te da su proteklu godinu u FBiH poslovali sa suficitom od milijardu KM.

Međutim, upozorava da je veliki problem nabavka sirovine, jer privatne pilane više izvoze poluproizvod nego što dobiju firme koje se bave izvozom gotovih proizvoda.

"Potrebno je što prije napraviti neki plan i utvrditi pravilo koje će kompanijama koje uspješno rade omogućiti da imaju prioritet pri nabavci sirovina. Nije pošteno da 1.000 kubika drveta dobije i pilana koja izvozi poluproizvod i fabrika koja izvozi gotov proizvod, jer fabrika će sa ovoliko drveta zaposliti 200 radnika, a pilana pet da izrežu daske", objašnjava Pilav.

Prema njegovim riječima, za razliku od BiH, izvoz trupaca u cijeloj Europi je zabranjen ili destimuliran, dok su bh. proizvođači primorani uvoziti repromaterijal kako njihove tvrtke ne bi obustavile proizvodnju.

Lazo Šinik, sekretar Udruđenja drvoprerađivača u Privrednoj komori RS, ističe da se situacija u ovom entitetu vidno popravila otkako je Vlada RS donijela uredbu da se prioritet kod dobivanja sirovina da firmama koje se bave finalnom proizvodnom i koje su uspješne u tome.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije