Ako sve bude po planu, Blok 7 bi mogao biti spreman 2022. godine

20.07.2016. 11:33 / Izvor: Fena
Ako sve bude po planu, Blok 7 bi mogao biti spreman 2022. godine

Tenderi za pripremne radove, mogu biti raspisani do kraja godine, tako da bi na proljeće, mogli početi radovi za pripremu lokacije.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP "Elektroprivreda BiH", kazao je Feni da su u potpunosti zadovoljni preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana za finansiranje Bloka 7 TE "Tuzla" i da su oni rezultat pregovora u Kini protekle sedmice.

“Elektroprivreda BiH” dobila je Pismo namjere od kineske Exim banke s preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana gdje je prihvaćena ponuda od 20 godina za otplatu kredita, što je i bilo nastojanje EPBiH.

"Mi očekujemo da ćemo nakon ove ponude Exim banke zvanično uputiti aplikaciju za kredit banci i da ćemo do novembra uspjeti dogovoriti ugovor o ponuđenim uvjetima i pripremiti ga za potpis na samitu 16+1 početkom novembra u Latviji. Prije toga je potrebna ratifikacija u parlamentima FBiH i NR Kine i to je procedura koja se mora proći", kazao je Salkić.

Tenderi za pripremne radove, kako ističe, mogu biti raspisani do kraja godine, tako da bi na proljeće, odnosno s početka građevinske sezone, mogli početi radovi za pripremu lokacije za izgradnju Bloka 7 TE “Tuzla”.

Salkić također napominje da u EPBiH smatraju da bi u vrijeme pripremnih radova (do 18 mjeseci) mogli raditi i one aktivnosti koje su vezane za izgradnju, a to je izrada glavnog projekta Bloka, narudžba opreme i onda bi ukupan period bio od pet do 5,5 godina za izgradnju Bloka.

"Ako to sve bude dinamički urađeno kako sada planiramo, Blok bi trebao 2022. godine biti spreman", naglasio je direktor Salkić

Po njegovim riječima, Blok 7 je zamjenski blok i ulaskom tog bloka na mrežu ugasit će se blokovi 3 i 4 u TE “Tuzla”, a prethodno su ugašeni blokovi 1 i 2 i on u potpunosti svojim kapacitetom mijenja male blokove , znači i blok 3 i 4, koji će biti ugašeni.

"Instalisana snaga TE “Tuzla” će ostati gotovo ista (450 MW), ali dobijamo jedan moderan blok i na taj način održavamo energetsku stabilnost BiH , zadržavamo status neto izvoznika, ali isto tako omogućavamo kogeneracijsku proizvodnju toplote za grijanje Tuzle i Lukavca, a mislimo da ćemo do tada, odnosno do ulaska Bloka u pogon, imati toplificiranu i općinu Živinice, tako da će tri grada imati snabdijevanje toplinskom energijom iz ovog bloka. Ono što je jako važno jeste da i omogućava dalju proizvodnju uglja u Rudniku Kreka jer je snabdijevanje ovog bloka predviđeno iz tog rudnika. Na taj način doprinosimo i očuvanju rudarske proizvodnje koja bi bez ovog bloka došla u pitanje s obzirom na to da su stari blokovi predviđeni za gašenje", rekao je Salkić Feni.

Kako kaže, izvođač radova je kineski Konzorcij CGG, a u razgovoru s njima EPBiH će se truditi da podizvođenje dobiju domaće firme koje su kvalificirane i koje itekako imaju znanje i sposobnost da taj posao rade.

Vrijednost investicije je 722 miliona eura (1,4 milijarde KM), što predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u elektroenergetski sektor naše zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije