Alat za samoprocjenu e-spremnosti u malim i srednjim preduzećima

25.09.2021. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Alat za samoprocjenu e-spremnosti u malim i srednjim preduzećima

Ideja koja stoji iza ovog alata je da mala i srednja preduzeća provedu samoprocjenu e-spremnosti za digitalnu ekonomiju.

Posljedice pandemije koronavirusa (COVID-19)  su ozbiljno pogodila sva mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini.

Uzimajući u obzir ogromnu nastalu štetu po ekonomiju i radnike u privatnom sektoru, podrška privatnim preduzećima je neophodna za održavanje ekonomije u životu.

Shodno tome Westport Consulting u partnerstvu sa SERDA-om, a uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Balkanski ured, proveli su istraživanje o upotrebi IKT-a u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, u periodu od septembra 2020. do marta 2021.

Cilj istraživanja je bio analizirati upotrebu IKT alata, posebno e-poslovanja, online promocije, prodaje i kućne dostave proizvoda MSP-a, uticaja COVID-19 na MSP, itd.

Konsultanti projektnog tima su kao finalni rezultat istraživanja razvili alat za spremnost na IKT (e-spremnost) malih i srednjih preduzeća koji je dostupan na ovom linku.

Ideja koja stoji iza ovog alata je da mala i srednja preduzeća provedu samoprocjenu e-spremnosti za digitalnu ekonomiju.

Alat istražuje tri nivoa analize: IKT infrastrukturu, opću procjenu IKT sposobnosti u preduzećima, analiza potrebe za obukom i ocjenu zrelosti tržišta i okruženja.

E-spremnost će malim i srednjim preduzećima biti od pomoći kako bi odredili stepen spremnosti sudjelovanja u digitalnoj ekonomiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije