Alipašino Polje dobija dvoetažnu garažu s 350 parking-mjesta

29.10.2019. 11:40 / Izvor: Oslobođenje
Alipašino Polje dobija dvoetažnu garažu s 350 parking-mjesta

Početak gradnje dvoetažne garaže može se očekivati u sljedećoj građevinskoj sezoni, kazao je načelnik Semir Efendić.

Općina Novi Grad u idućoj godini krenut će u izgradnju dvoetažne garaže sa trgom u Ulici Semira Frašte na Alipašinom Polju. Garaža će se praviti na mjestu postojećeg parkinga kod džamije Kralj Fahd i imat će 350 parking-mjesta.

"Ovo mjesto odabrano je jer na njemu nisu potrebni veliki zahvati oko izmještanja podzemnih instalacija. Dakle, gledali smo da to bude lokacije gdje se ne nalaze velike vodovodne, kanalizacione, gasne i toplovodne instalacije, jer bi u suprotnom to poskupilo, a možda i onemogućilo realizaciju projekta", pojasnio je Semir Efendić, načelnik Novog Grada.

Općina je provela javnu nabavku i odabrala firmu Saraj Inženjering d.o.o. koja će uraditi izvedbeni projekat. 

"Očekujemo da do kraja godine imamo gotovo projekt, a potom slijede javna nabavka i izbor izvođača radova. Početak gradnje same garaže možemo očekivati u sljedećoj građevinskoj sezoni, iako smo ove godine u budžetu planirali za radove 1,5 miliona KM", rekao je načelnik.

Zanimljivo je da će na gornjoj etaži, na oko 2.000 kvadratnih metara, biti urađen trg. Na tom mjestu sada se nalazi improvizirani prodajni prostor sa tezgama.

"Na podzemnoj etaži će biti 200 parking-mjesta, a na gornjoj koja je otvorenog tipa 150, s tim da bismo jedan dio te etaže, tačnije, ispred džamije Kralj Fahd, gdje su sada prodajne tezge, uredili i napravili kao jednu vrstu trga", naveo je Efendić.

Prema njegovim riječima, izgradnjom ove garaže ublažit će se problem nedostatka parking-mjesta u ovom dijelu općine. Međutim, ova lokalna zajednica, kako je istakao, na tome neće stati.

"Nastavit ćemo graditi dodatne kapacitete. U Ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju trebali bismo graditi novi parking sa 120 mjesta, a pored toga radit ćemo i na proširenjima postojećih parkinga", zaključio je Efendić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije