Alta otvorena, zakupci traže nadoknadu štete: Tie Sosnowski pobjegao iz BiH?

28.10.2011. 11:40 / Izvor: Oslobođenje
Alta otvorena, zakupci traže nadoknadu štete: Tie Sosnowski pobjegao iz BiH?

Zbog neizmirenih troškova, većih od 120.000 maraka, Alta Shopping Centar u srijedu poslije podne u potpunosti je ostao bez struje, zbog čega je prinudno i zatvoren. Kako saznaje Oslobođenje od radnika koji su bili na radnim mjestima u trenutku nestanka struje, nije bilo nikakvih najava da će se to desiti već je ona odjednom isključena. Kupci koji su se zatekli u Alti bili su prinuđeni da napuste objekat, kao i radnici kojima ništa nije bilo jasno.

U četvrtak su radnici uobičajeno došli na posao u devet sati, ali su bili zadržani na ulazu. Struja još nije bila uključena i oni su morali čekati ispred centra, nadajući se da će problem uskoro riješiti. Čekajući, slušali su kako će struja biti uključena za pola sata, pa za 15 minuta, pa za deset, sve do podne kada se to i desilo i kada je centar otvoren, piše Oslobođenje.

U najtežoj situaciji su zakupci poslovnih prostora, koji tvrde da su zatečeni stanjem u koje ih je dovela neodgovorna uprava Alta Shopping Centra. Zakupci su redovno izmirivali obaveze prema TC-u, koje su uključivale i troškove za električnu energiju, a opet su oni ti koje je ovaj slučaj najviše pogodio. Neki od zakupaca poslovnih objekata su najavili da će tražiti nadoknadu štete za gubitke u poslovanju, ali i za narušeni ugled.

Komunikacija sa upravom Alte nije bila moguća jer niko od čelnih ljudi nije želio da da bilo kakvu izjavu, niti se iko od njih udostojio da stane pred radnike i objasni o čemu je zapravo riječ. Kako Oslobođenje nezvanično saznaje, vlasnik Alte Tie Sosnowski je zbog raznih dugovanja pobjegao iz BiH prije petnaestak dana.

Inače, iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine su saopćili da je Uprava Alte 18. oktobra obaviještena o planiranom isključenju, ali da nisu reagovali, niti zatražili obročno plaćanje duga.

U međuvremenu, od opomene do isključenja, izvršena je uplata dijela augustovske fakture, pa je dug samo umanjen.

Iz Elektroprivrede navode da su se iz Alte jučer javili sa zahtjevom za plaćanje duga u ratama, što mu je omogućeno i nakon što su uplatili prvu ratu, izdat je nalog za uključenje. Ipak, ukoliko ne budu izmirili narednu ratu JP EPBiH će ponovo pristupiti isključenju, naglašeno je.

Blokada računa

No, ovo nije jedini dug ovog šoping centra.

"Putem našeg pravobranilaštva, proslijedili smo tužbu nadležnom sudu i tražimo naplatu naših sredstava. Iznos koji potražujemo je oko 1,6 miliona maraka, a odnosi se na dio gradskog zemljišta koje je Općinsko vijeće Centra dodijelilo TC-u Alta. Ukoliko sredstva ne budemo dobili, možemo blokirati račun ove kompanije, a možemo i uzeti dio tog zemljišta jer je na njemu sada parkovska površina", kazao je za navedeni list Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za investicije Općine Centar.


eKapija.ba/Oslobođenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije