Investicije / NEKRETNINE

Ambasada Turske dobila urbanističku saglasnost za nastavak izgradnje zgrade ambasade

09.06.2008. 14:50 / Izvor: Fena

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas je u prisustvu ambasadora Republike Turske u BiH Bulenta Tuluna i potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe potpisao urbanističku suglasnost za izgradnju zgrade Ambasade Turske.

Predajom suglasnosti ambasadoru Tulunu okončana je dvogodišnja obustava izgradnje objekta Ambasade na Vilsonovom šetalištu.

"U definiranju procedure za rješavanje ovog problema pomogli su potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je podržao postupak uprkos tome što je na snazi bila politička blokada unutar Gradskog vijeća, a vezano za izmjene i dopune regulacionog plana", kazao je Koldžo.

Ambasador Tulun je izrazio zadovoljstvo pronalaskom rješenja za nastavak izgradnje objekta Ambasade koji će predstavljati simbol prijateljstva Turske i BiH.

"Nisam želio da dajem bilo kakve izjave vezano za obustavu izgradnje jer sam se uzdao u dobronamjernost svih nadležnih u ovom slučaju. Prijateljstvo između BiH i Turske ništa ne može narušiti ili poremetiti", istakao je ambasador Tulun.

Problem s izgradnjom zgrade Ambasade počeo je već u 2006. kada je inspekcija obustavila radove na objektu jer se izgrađeni gabariti zgrade nisu uklapali u važeći regulacioni plan.

Predložena je izmjena i dopuna regulacionog plana, koja se inače može uraditi na dva načina: prvi je korekcija koju može provesti sam načelnik, ali je ova varijanta bila neprihvatljiva jer se zakonski odnosi samo na sitne ispravke, odnosno, na ispravku pogrešnog tumačenja.

Drugi način, koji je i pokrenut, bilo je donošenje Odluke o izmjeni i dopuni regulacionog plana koja je objavljena u Službenim novinama. Gradsko vijeće je jednoglasno usvojilo Nacrt promjene regulacionog plana koji je upućen u javnu raspravu.

"Nacrt je javnu raspravu prošao bez ijedne primjedbe, ali kada je ušao u proceduru glasanja u istom obliku i s istim tekstom, ali kao Prijedlog, vijećnici iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Gradskom vijeću su bili suzdržani. Nije mi jasno kako neko može usvojiti Nacrt a zatim u istom tekstu biti suzdržan. Zbog toga mogu sumnjati na političku opstrukciju", kazao je Koldžo.

U čitav slučaj, a u namjeri da sačuva prijateljske odnose BiH i Turske, uključio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je uputio zahtjev Gradskom vijeću da se da saglasnost načelniku Koldži da paralelno provede proces korekcije. Ovo je ujedno i presedan u BiH jer je viša instanca, u ovom slučaju, Gradsko vijeće, dalo suglasnost nižoj instanci, Općini Novo Sarajevo, da uporedo s izmjenama i dopunama regulacionog plana provede proces korekcije.

Dobijena urbanistička suglasnost poslužit će za dobijanje građevinske dozvole, a zatim će uslijediti obnavljanje ugovora s izvođačima radova, firmom "Oki" koji je, prema riječima ambasadora Tuluna važio do aprila 2007. kada je bio planiran završetak radova na zgradi.

"Kada se okončaju ti procesi, zgrada Ambasade bit će vrlo brzo gotova i uljepšat će ovaj ionako lijep dio Sarajeva na radost uposlenika Ambasade Turske i građana Sarajeva", najavio je Tulun.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije