Investicije / PROJEKTI

Američki Kohlberg Kravis Roberts najavio ulaganja u telekom sektor BiH

16.04.2014. 10:06 / Izvor: eKapija.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio zajedničku delegaciju američke kompanije “Kohlberg Kravis Roberts” (KKR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio general Vojske SAD-a u penziji David Petraeus.

Američka kompanija "Kohlberg Kravis Roberts" je globalna investiciona firma koja upravlja kapitalom u iznosu od 94,3 milijarde dolara, a kroz svoje investicije u kompanije “Telemach” i “United Media” najveći je direktni strani ulagač iz SAD-a u BiH i regiji.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima daljeg investiranja KKR-a u BiH, s obzirom na to da je investicioni portfolio ove globalne kompanije vrlo raznolik – energija, prirodni resursi, infrastruktura, te komunikacione i informacione tehnologije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je dolazak kompanije KKR u našu zemlju, te podržao otklanjanje administrativnih barijera i kreiranje povoljnog ambijenta za potencijalne strane investitore.

U tom kontekstu, zajednički je konstatovano da legislativu i regulacione odredbe u oblasti telekomunikacionog poslovanja treba unificirati za cijeli prostor države, te urediti prema evropskoj praksi i dostignutim standardima.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je primio delegaciju ove američke investicione kompanije.

Tokom sastanka Petraeus je prezentovao investicioni plan njegove kompanije, kojoj  podršku pruža i Evropska banka za obnovu i razvoj, u telekomunikacioni potencijal cijele regije, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Član PBiH Komšić je ukazao na važnost direktnih investicija u Bosnu i Hercegovinu za razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta. Moderne, brze i jeftine telekomunikacione usluge su od posebne važnosti jer su preduslov za nove investicije, brži razvoj ekonomije, te kvalitetnije obrazovanje, saopćeno je iz press ureda Predsjedništva BiH .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije