APF će prodati 68 bh. nekretnina u Srbiji

28.07.2018. 10:06 / Izvor: Oslobođenje
APF će prodati 68 bh. nekretnina u Srbiji

Ovdje nisu obuhvaćene nekretnine iz nadležnosti kantonalnih agencija za privatizaciju, ali su sadržane one koje se nalaze na Kosovu, kaže direktor Bekrić.

Prije nekoliko dana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je Agenciji za privatizaciju u FBiH (APF) tri saglasnosti za prodaju nekretnina iz pasivnog podbilansa u inostranstvu.

U prvom slučaju riječ je o nekretnini u Inđiji, Republika Srbija, iz pasivnog podbilansa privrednog društva IP Krivaja d.o.o. u stečaju, iz Zavidovića, površine 75 m2.

Bit će ponuđena i prodaja nekretnine u Novom Sadu, Republika Srbija, iz pasivnog podbilansa JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo - Zavisno društvo Rudnici Kreka d.o.o. iz Tuzle, površine 205 m2.

Prvo metodom aukcije

Na prodaju bi trebala ići i imovina iz pasivnog podbilansa JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, koja se nalazi u Biogradu na Moru, u Republici Hrvatskoj, površine 954 m2 (dvorište 760 m2 i kuća 194 m2).

Sve tri nekretnine bit će ponuđene na prodaju metodom aukcije, tj. najveće ponuđene cijene.

Početne cijene nekretnina, koje su utvrdili vještaci građevinske struke, iznose 33.750 eura (Inđija), 51.500 eura (Novi Sad) i 266.255,24 eura (Biograd na Moru).

Amer Bekrić, direktor APF-a, napominje da se svaka prva prodaja vrši metodom aukcije.

"Ako ne uspije ta prodaja, druga se obavlja metodom neposredne pogodbe, s tim da je početna cijena ista kao i kod aukcije", kaže Bekrić, od kojeg saznajemo i to da se, kada je u pitanju vrsta objekata, u Srbiji radi o poslovnim prostorima koji su devastirani, a u Hrvatskoj o kući sa dvorištem koja je služila kao odmaralište.

Ovo su prve nekretnine u Republici Srbiji koje Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH prodaje putem javnog poziva za prodaju nekretnina, objasnio nam je direktor Agencije Amer Bekrić, napominjući da je ova agencija kompenzacijom izvršila prodaju osam nekretnina u Srbiji, a po osnovu duga Sarajevo-osiguranja za isplaćene štete po policama Sarajevo-osiguranja.

I nekretnine sa Kosova

Prema njihovim podacima, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH iz svoje nadležnosti ima 68 nekretnina u Srbiji.

"S tim da ovdje nisu obuhvaćene nekretnine iz nadležnosti kantonalnih agencija za privatizaciju, ali su sadržane nekretnine koje se nalaze na Kosovu", kaže nam Bekrić, napominjući da Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH nije dosad nailazila na probleme u vezi s ovim prodajama.

"Ali nailazimo na probleme ulaska u posjed nekretnina", ističe direktor Bekrić, objašnjavajući da je taj ulazak putem suda, a što iziskuje velike materijalne troškove Agenciji.

"Imamo probleme i sa direktorima preduzeća čija se imovina nalazi u pasivnom podbilansu. Direktori privrednih društava neće da dostave dokumentacionu osnovu i punomoći na direktora Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, iako su na teret kapitala isknjižili tu imovinu", govori Amer Bekrić, koji je u nedavnom razgovoru za Oslobođenje opširnije govorio o ovom problemu, napominjući da Agencija priprema krivične prijave protiv neodgovornih direktora.

Nemamo zasad informaciju o tome da li je neka od njih i pokrenuta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije