APF: Godinama vodimo pravnu bitku za vraćanje imovine Agrokomerca u Srbiji

16.06.2015. 09:32 / Izvor: Fena
APF: Godinama vodimo pravnu bitku za vraćanje imovine Agrokomerca u Srbiji

Iz Agencije navode da je Agrokomerc u pasivnom podbilansu Početnog bilansa stanja iskazao 24 stavke, čija je ukupna knjigovodstvena vrijednost 12.904.010 KM.

Povodom stavova Demokratske narodne zajednice BiH koja traži "hitne akcije radi zaštite imovine Agrokomerca d.d. Velika Kladuša", Agencija za privatizaciju u FBiH saopćila je da su navodi te stranke zlonamjerni i sadrže brojne neistine i proizvoljne konstrukcije, te da su usmjereni na ostvarivanje političkih ciljeva.

Iz Agencije navode da je Agrokomerc u pasivnom podbilansu Početnog bilansa stanja iskazao 24 stavke, čija je ukupna knjigovodstvena vrijednost 12.904.010 KM i, između ostalog, poslovno-skladišne objekte u naselju Kotež sa zemljištem na adresi Trajka Grkovića br. 3, Beograd.

Dodaju da je Agencija, u skladu sa svojom ovlastima a shodno Odluci Vijeća ministara o obavezi zaštite državne imovine, finansijskih potraživanja i dugovanja pravnih osoba iz BiH u drugim državama bivše SFRJ, Odluci Vlade FBiH o davanju ovlasti za zastupanje Agenciji za privatizaciju u FBiH, pokrenula aktivnosti na zaštiti stvari iz pasivnog podbilansa preduzeća iz svoje nadležnosti i za povrat nekretnina angažovala advokate kojim je dala nalog za poduzimanje potrebnih pravnih radnji radi sprječavanja otuđenja imovine, odnosno nastanka štete na njoj.

Pojašnjavaju da je na imovini Agrokomerca d.d. Velika Kladuša u ul. Trajka Grkovića br. 3 u Beogradu 1995. formirano preduzeće Agrokomerc Kotež-Beograd koje je naknadno promijenilo naziv u Agrokomerc VKL Beograd, a osnivač tog preduzeća je 18 zaposlenih u bivšoj poslovnoj jedinici Agrokomerc d.d. Velika Kladuša-stovarište u Kotežu-Beograd.

Ističu da se poslovanje preduzeća Agrokomerc VKL iz Beograda od osnivanja svodilo na iznajmljivanje objekata na navedenoj lokaciji i od takvog poslovanja nikakve koristi nije imao Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, niti Bosna i Hercegovina, već je naprotiv, zbog dugova i blokiranih računa, 7. februara 2012. prvi put bio pokrenut stečajni postupak nad preduzećem Agrokomerc VKL iz Beograda.

Agencija je tada upozorila Privredni sud u Beogradu pred kojim je pokrenut stečajni postupak nad Agrokomercom VKL Beograd da ta imovina ne može biti predmetom stečaja ili prinudne likvidacije, jer je to u suprotnosti sa Sporazumom o pitanjima sukcesije Aneks G, te je prvi pokušaj oduzimanja imovine Agrokomerca d.d. Velika Kladuša putem stečajnog postupka spriječen.

Preduzeće Agrokomerc VKL Beograd nastavilo je s poslovanjem izdajući pod zakup imovinu, a direktorica Jasmina Stojanović pokrenula je postupak legalizacije i angažirala preduzeće "SGI" iz Beograda sa namjerom da imovinu legalizuje i upiše preduzeće Agrokomerc VKL kao njenog vlasnika a ne Agrokomerc d.d. Velika Kladuša ili Federaciju BiH, a i taj pokušaj prisvajanja imovine Agencija za privatizaciju u FBiH je spriječila.

Tvrde da je Agencija, pokušavajući da predmetnu imovinu vrati u posjed Federacije BiH, jedno vrijeme radila na sklapanju eventualnog sporazuma s uposlenicima, shodno odredbama Uredbe o zaštiti imovine i delova preduzeća čije je sjedište na teritoriji bivših republika SFRJ, čiji bi rezultat bio dolazak u posjed dijela imovine, a nakon što je urađen nacrt tog sporazuma Agencija je odustala od njega jer nije mogla biti sigurna da će suprotna strana ispoštovati svoje obaveze zbog enormno velikih advokatskih troškova kao i zbog konotacije tog poduhvata u javnosti.

Iz te institucije navode da je Republika Srbija 2014. donijela novi Zakon o privatizaciji kojim je propisano da će "kapital u društvenim preduzećima u Republici Srbiji, koja su osnovana od preduzeća čije je sjedište na teritoriju republika bivše SFRJ, biti privatizovan u skladu s odredbama ovog zakona" nakon čega je Agencija inicirala sastanak s predstavnicima Agencije za privatizaciju u Republici Srbiji i ambasadorom BiH u Srbiji, koji je nakon toga intervenirao u Ministarstvu privrede Republike Srbije.

Istovremeno, Agencija za privatizaciju u FBiH podnijela je tužbu pred Privrednim sudom u Beogradu radi utvrđivanja prava svojine na nepokretnostima Agrokomerca d.d. Velika Kladuša u ul. Trajka Grkovića br. 3 u Beogradu pokušavajući i na taj način doći u faktički posjed te imovine u korist Federacije BiH.

Dodaju da je u skladu sa Zakonom o privatizaciji Republike Srbije ponovo pokrenut stečajni postupak nad preduzećem Agrokomerc VKL Beograd po predlagaču Agenciji za privatizaciju u Republici Srbiji, te da je Privredni sud u Beogradu odredio ročište za 3. juni 2015. radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za otvaranja stečajnog postupka koje je odloženo i novo ročište je zakazano za 9. juli 2015. 

Agencija za privatizaciju u FBiH navodi da je od 2008. poduzimala aktivnosti na zaštiti imovine preduzeća Agrokomerc d.d. Velika Kladuša u Beogradu i to u okviru svojih nadležnosti s konačnim ciljem njenog vraćanja u posjed Agrokomerca.

Svaki angažman nadležnih institucija Bosne i Hercegovine radi rješavanja pitanja imovine preduzeća iz Federacije BiH koja se nalazi u državama nastalim raspadom SFRJ potreban i dobrodošao, saopćeno je iz Agencije za privatizaciju u FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije