Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije u novom ruhu

07.08.2018. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije u novom ruhu

Vrijednost sporazuma je 30.000 KM koje je obezbijedila Općina Centar u budžetu za 2018. godinu.

Podsjećamo da je prošle sedmice potpisan sporazum o realizaciji kapitalnog transfera Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine – Vakufskoj direkciji Sarajevo za sufinansiranje projekta konzervacije „Arheološki park Kalin hadži Alijina džamija“.

Pomenuti sporazum je u ime Općine Centar kao sufinansijera projekta potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH koja je implementator projekta direktor Senaid Zajimović, a u ime Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo kao pružaoca usluga projektovanja i nadzora to je učinio direktor Nervin Dacić.

Vrijednost sporazuma je 30.000 KM koje je obezbijedila Općina Centar u budžetu za 2018. godinu.

S ciljem obogaćenja turističke ponude grada, Općina Centar je pristupila privremenom uređenju lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije do konačnog rješenja. U proteklom periodu na ovom lokalitetu izvršena su arheološka istraživanja, a trenutno se radi na izradi projekta, odnosno plana konzervacije arheoloških ostataka i samog lokaliteta.

"S obzirom da se ovaj lokalitet nalazi u samom centru grada, na turističkim rutama i u neposrednoj blizini Trga Susan Sontag na kojem je postavljen Festivalski trg, Općina Centar je krenula u realizaciju projekta uređenja arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije. Tokom proteklih nekoliko dana postavljena je nova ograda, te platforma sa koje će zainteresirani građani i turisti moći posmatrati arheološke iskopine. Izvršeno je i uređenje zelenog pojasa kao i postavljanje ukrasnih betonskih žardinjera sa crnogoričnim grmljem. Očekujemo još da se postave ispune za ogradu, te prekriju instalacije, a radovi bi trebali biti završeni do početka Sarajevo Film Festivala", istakli su iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije